Jump to content

Browar Czarny Ryś

WiHuRa

Recommended Posts

Razem od początku istnienia browaru 50 warek (1337l)

1337 to doskonała liczba :)

( sosoby około IT powinni ją docenić )

xx.09.2014 - warka #52 Pacific Pale Ale 11°Blg (40l)

jeśli to receptura zbliżona do receptury z AlePiwo ... to polecam właśnie mi znika w zatrważającym tempie ( wczoraj znikło pięć flaszek, przedwczoraj 8 .... )

1337 to doskonała liczba :)

elita Panie! :)

jeśli to receptura zbliżona do receptury z AlePiwo ...

Oj zbliżona ;) Tą recepturę stworzyłem sklepowi na bazie własnej, bardzo udanej warki:

http://www.piwo.org/...400#entry225865

Prywatnie polecam zestawy z Alepiwo - to są bardzo dobre, sprawdzone receptury. W prostocie siła!

p.s. Mój Pacific zszedł z kega w 12 dni ;)

Edited by WiHuRa

Prywatnie polecam zestawy z Alepiwo

ten zestaw - Pacific Pale Ale - jest świetny - topaz i galaxy daje rade :)

zaczalem otwierac flaszki od niedzieli ( wtedy bylo slabawo wysycone ) i każda kolejna jest lepsza :)

Zostało mi dwadzieścia kilka z prawie czterdziestu :)

To jest piwo właśnie do takiego szybkiego wypicia. Z czasem aromat i smak będzie słabnąć więc szkoda chomikować. Lepiej szybko wypić i uwarzyć sobie następną, świeżą warkę ;)

To jest piwo właśnie do takiego szybkiego wypicia

dlatego cukru do refermentacji dałem w górnej zalecanej granicy - bo lezakowac i tak nie bedzie.

najdalej 8.06 po nim beda wspomnienia.

A tymczasem rozlewac bede AAA również od AlePiwo

Jak już jesteśmy przy temacie to na 95% pożegnam się również ze swoją kadzią filtracyjną. Co prawda to okaże się dopiero w lipcu/sierpniu ale jakby ktoś miał ochotę to można rezerwować :D Cena 40 zł (koszt skrzynki), pokrywa, filtrator rurkowy, kranik gratis :) Raczej odbiór osobisty bo tych gabarytów raczej nie wyśle bezpiecznie. Przefiltrowałem nią 36 warek i nigdy mnie nie zawiodła. Następca jej może być tylko jeden - fałszywe dno z nierdzewki.

Filtracja #31 RIS

Filtrator rurkowy

Kadź zacierna w trakcie pracy

Kadź zacierna - kranik

Edited by WiHuRa

Tu nie chodzi o cenę wysyłki, nie mam takiego pudła co zmieści skrzynkę 60 cm x 40 cm, tym bardziej że musiałoby być jeszcze większe żeby zabezpieczyć zawartość.

Edited by WiHuRa

Masz już upatrzony większy gar?

Taki, przesyłka w cenie, cienka blacha ale wielu piwowarów używa i nie narzeka. Tym bardziej że nie będę w nim zacierał, to będzie tylko kadź warzelna:

http://allegro.pl/ga...4238754170.html

Edited by WiHuRa

Wsadź w dwa bananowce, (śmignij do Biedronki, Lidla itp) owiń jakąś szmatą, owiń folią i papier pakowy, sznurkiem jak prezent zapakuj. Parę piwek upchaj do środka, napisz 'na zdrowie' , problem wysyłki załatwiony :)