Pieron Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów. Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią. Na stronie BJCP jest podane też np: Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060 IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024 SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6% Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)? Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów.Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią. Na stronie BJCP jest podane też np: Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060 IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024 SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6% Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)? Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku. jeśli się nie mylę to OG - gęstość początkowa IBU - goryczka SRM - kolor FG- gęstość końcowa ABV -zawartość alkoholu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 2, 2008 Author Share Posted November 2, 2008 A gdzie byłby opis ile czego jest? Np. jak znaleźć bo pewnie wyliczy program BeerSmith np. kolor, nachmielenie? Przepraszam za głupie pytania, ale mam pełną wersję tego programu a nie potrafię go obsługiwać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 w beertoolsie jak sobie zrobisz recepturę , podasz składniki to wszystko ci wyliczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024 SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6% OG - gęstrość poszątkowa, FG -końcowa, w jednostkach SG. Możesz przeliczyć z grubsza na Blg dziejąc 2 ostatnie cyfry przez 4 np. 1.044 = 11 Blg IBU - goryczka, używamy takich samych jednostek SRM - kolor, możesz przeliczyć na EBC mnożąc przez 2 (2.6 dokładnie) ABV - wiadomo, alkohol. A najlepiej przyzwyczajać się do jednostek amerykańskich, niestety, piwowarstwo amerykańskie rządzi. Ja już się poddałem, i robię warki na 6 galonów, zacierane w 154 stopniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 w beertoolsie jak sobie zrobisz recepturę , podasz składniki to wszystko ci wyliczy Tak, tylko trzeba znać składniki. Jak juz się ma recepturę ze składnikami to i reszta też jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 Właśnie robię recepturę na BeerSmith i mam parę niejasności. Może jak ciężko jest z spolszczeniem tego programu to może by tak opis nowej receptury zrobić? Mam problem co to: - Batch Size - Boil Volume - Boil Time - Brewhause Efficiency i kupa innych jak: - alkohol - age - carbonation Wylicza on z receptury wydajność? Jak dodać środek do refermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 - Batch Size - rozmiar warki 20L - Boil Volume - ile do gotowania np. 22L jeżeli odparowuje Ci 10% - Boil Time - czas gotowania - Brewhause Efficiency - wydajność, musisz ustawić taką jaka wychodzi zwykle w Twoim browarze, zacznij od 70%. Na podstawie tego ustawienia wylicza, ile litrów otrzymasz z zadanego zasypu, jak nie trafisz w dobrą wartość, otrzymasz więcej lub mniej niż wyliczy. - alkohol - age - carbonation Tym się nie przejmuj, to dotyczy dojrzewania i rozlewu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 Dzięki za pomoc Panowie. Mam pytanie jeśli chodzi o klasyfikacja goryczki i koloru (IBU i SRM ) np, mocno nachmielone, słabo -jak to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 (edited) Dzięki za pomoc Panowie.Mam pytanie jeśli chodzi o klasyfikacja goryczki i koloru (IBU i SRM ) np, mocno nachmielone, słabo -jak to jest? Zalezy od mocy piwa i stylu, z grubsza: 10- prawie nic 20-30 - normalnie 40 - mocno 50 - bardzo mocno Co do koloru, Beersmith wyświetla go obrazkowo. Edited November 3, 2008 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 (edited) Dzięki. Edited November 3, 2008 by pieron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now