Jump to content

Angielskie IPA, albo coś podobnego...

H.M.

Recommended Posts

Cześć.

Chcę uwarzyć coś w rodzaju Angielskiego IPA - mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne... Planuję zrobić dwie warki pod rząd na US-05 i z angielskimi chmielami.

Ciężko mi znaleźć recepturę, do której bym miał wszystkie składniki, dlatego zainspirowany tym co jest w sieci, z dostępnych mi surowców stworzyłem taką recepturę:

Słody: Zacieranie jednotemperaturowe 68*

6 kg. Pale Ale

0.5 kg Carapils

0.3 kg melanooidynowy

0.2 kg Caraaroma

Chmielenie:

Challenger 6.5% 50 g - 60 min

Challenger 25 g - 20 min

EKG 4 % - 20 min

EKG - 5 min

Bardzo proszę o korekty do receptury i uwagi...

W szczególności:

- czy nie za dużo słodów karmelowych?

- chmielenie - mam jeszcze do dyspozycji North. brewer, Phoenix, Magnum, Lubelski.

- zacierać jednotemperaturowo, cz 62/72?

Celuje w około 20-25 L gotowej warki. Nie wiem jak z wydajnością, więc od tego zależy wielkość nastawu. Chmiele policzyłem dla 25 L, przy 20 dam proporcjonalnie mniej.

Drugą Warkę IPA chcę zrobić tak samo, na gęstwie z poprzedniej. Chcę tylko zamienić słód Pale na Pilzneński pół na pół z Monachijskim.

Macie jakieś sugestie?

Edited by H.M.

Ja się w ogóle zastanawiam czy melonaidowy jest potrzebny, przy takim zacieraniu i tak będziesz miał pełność. Cara pils też ja podbije.

Obyś nie miał za mdłego tego IPA bo wynikiem będzie nadmierny mdławy finisz z męcząca goryczka.

Dzięki.

Zrezygnuję więc z melanoidynowego w pierwszej warce, a do drugiej dodam 100g.

W międzyczasie zreflektowałem się, że mam tylko 5 kg słodu Pale Ale. Jakim słodem lepiej uzupełnić w zamian do wyliczonych 6 kg? Z podstawowych mam Pilzneński i Monachijski.

• 1 year later...

Aby nie zakładać nowego tematu to odkopie stary:)

Mam problem z doborem chmieli do IPA.

Posiadam następujące chmiele:

• PILGRIM 50G
  • FIRST GOLD 50G
  • NUGGET 50G
  • Marynka 35g
  • Lubelski 40g

Wiem, że można użyć polskich chmieli ale zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać pozostałe skoro IPA to nie jest polskie piwo :)

Proszę o opinie osób doświadczonych bo ja jeszcze nie warzyłem IPA a co ważniejsze nawet nie piłem i nie bardzo mam porównanie.