Jump to content

Piwo domowe zrobione z conajmniej 3 słodów

BrewDogFan

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki.

He he normalnie to poleciłbym Ci "Warkę" ale jest tylko dwusłodowa :lol: :lol:

A tak na poważnie to większość receptur opiera się na przynajmniej tych trzech słodach :)

i powiem więcej nie to jest najistotniejsze w tym wszystkim.

Edited by josefik

A i z jednego słodu i jednego chmielu da się zrobić bardzo zacne piwo, tak samo jak używając kilku słodów i tak łatwo zepsuć piwo.

Kurde, aleś trafił, wczoraj właśnie robiłem takie, 100% pilzneńskiego i 44g Sybilli. :)

:P a myślałem że znajdę coś dla siebie :P Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi.

Witam,

Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki.

Po próbce piwa trójsłodowego które zmajstrowałem http://www.piwo.org/forum/p122386-31-10-2011-20-42-12.html#p122386

(niby 4 ale w sumie to monachijski jasny, monachijski ciemny i monachijski karmelowy) to powiem że... co tam słody, nie wiem wcale czy te drożdże pasowały do tego piwa. Kwaśny finisz Alta to chyba nie jest to :smilies:

Możesz użyć 33 słodów, a efekt będzie do [część ciała] jeśli chmielenie będzie źle zbalansowane, drożdże niewłaściwe i prowadzone w złej temperaturze...

Zasyp to tylko 1/3 smaku piwa

PS a właściwie zasyp i sposób zacierania razem wzięte

Edited by Mimazy

:smilies: a myślałem że znajdę coś dla siebie ;) Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi.

0.50kg żyta

0.50kg pszenicy

3.50kg jęczmień

Ale i tak się fitracja zatka.

co Ty wiesz o zapychaniu filtratora, zrobiłem kiedyś tak

http://www.piwo.org/forum/p52424-26-05-2010-12-01-01.html#p52424 ("z sążyce" http://www.zielnik-syrenniusa.art.pl/)

bez odrobiny słodu z łuską i dało radę... Najgorzej to wiedzieć że się nie da, jak się nie wie, to się rzeczy niewykonalne udają :smilies:

Jak się zatka z powodu lepkości, to wiadomo co zrobić i z tym nie ma problemu, wystarczy podgrzać zacier.

Ale jak się ma zatkać, to może lepiej wziąć sobie po kilogramie żyta i pszenicy. Bo Żyto Dobre Jest.

I 3kg jęczmiennego, najlepiej wiedeńskiego. Będzie chlebowe i opiekane.

Robiłem ostatnio rogena i filtracja to była droga przez męki :lol: Mam nadzieję, że z tym będzie choć troszke lepiej. Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ...

:) całe gałązki powiadasz :) w jałowcowych gałązkach jest dużo żywic, nie będzie to przeszkadzało ?? Ja chciałem wsypać kilka jagód w czasie warzenia (takie udawane chmielenie)

Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ...

Przelewając to piwo na cichą odlałem ~3,5l do innego pojemnika i dodałem wywar z owoców jałowca (1/2 dorodnej kulki na 0,5l piwa i ~200ml wody). Owoce rozgniotłem. Kosztowałem przy butelkowaniu i efekt mnie zadowalał. Nie mam dostępu do tego piwa obecnie, ale podejrzewam, że smak się jeszcze ułożył.

edit: Dodam, że wlałem cały wywar wraz z rozgniecionymi owocami - opadły na dno.

Edited by Swiaderny