Jump to content

Skrócona burzliwa

seler

Recommended Posts

Fermentuję dopplebocka według przepisu kol Weny z tym ze na drożdżach saflager w-34.

Według przepisu powinno fermentować 28dni na burzliwej w 9st i 14 na cichej w 5st.

Jakoś mi przyszło do głowy że s-34 szybko feremntują bo już nie było znaku fermentacji tzn piany a drożdży była cała masa w całej objętości tanku.

Wytargałem fermentator z lodówki i okazało się że odfermentowało dopiero do 12BLG (z 20).

Ponieważ obawiałem się zakażenia przelałem piwo do drugiego fermentatora starając się zaciągnąć możliwie dużo drożdży i wstawiłem ponownie do lodówy na 9st.

Czy jest nadzieja że po takim zabiegu dofermentuje do końca czy dokupić saszetkę drożdży i zadać?

Próbka z pomiaru pyyyszna :)

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Nie ma sensu dodawać nowych drożdży, bo i tak nie podejmą pracy. Po ilu dniach zmierzyłes Blg? Lagery powinny fermentować w tempie ok. 1Blg na dzień.

Najepiej pokołysz fermentorem i podnieś temperaturę o 1-2 stopnie.

Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę.

Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę.

Niespecjalnie polecane jest napowietrzanie zielonego piwa, nawet jeżeli nie jest w pełni odfermentowane. Co innego zamieszanie fermentorem (bez ingerencji w zawartość :P) w celu 'ruszenia' drożdży z dna.