Jump to content

Witam

Harasim

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem na forum już od niedawna i znalazłem tu sporo interesujących wiadomości.

Na swoim koncie mam 3 warki wszystkie w 100% z własnoręcznie przygotowanych/ nazbieranych surowców.

Pierwsze było strasznie gorzkie.

Drugie dawało starą skarpetą.

Trzecie natomiast jest trochę za gorzkie ale nie jest tak strasznie jak przy pierwszym, obecnie dojrzewa w keg-u i mam nadzieje ze trochę straci na gorycze.

Witam i powodzenia życzę. Na chmiel proponuję wydać te parę złotych a na pewno będziesz zadowolony z efektu. Będziesz w stanie zaplanować sobie odpowiednią goryczkę czy też aromat.

Tak teraz planuje większe zakupy na ok. 7 warek i w chmiel też postanowiłem zainwestować.

Ale nie odstawiam na bok własnego słodu i chmielu dzikusa będę z nich robił małe próbki po 5l i sprawdzał wydajność, smak i aromat a jak wyjdzie coś ciekawego to przeliczę na większe warki.

Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ?

Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ?

Cześć

Ta skarpeta to prawdopodobnie od chmielu właśnie, jeśli tego dzikusa użyłeś :(

Chmielnik, możesz spokojnie założyć.

Widzę, że kolega ma naprawdę zacięcie... Drożdże z winogron chmiel z pola słód własnej produkcji... Nie znam drugiej osoby która tak zaczynała by przygodę z piwowarstwem.

Też odradzam chmiel dziki. Lepiej zamówić coś w ciemno z alledrogo.pl (tak ja to zrobiłem :| ) ale szlachetnego, no i drożdże też odpowiednie trzeba mieć, bo wyjdą przeważające posmaki owocowe, a to nie każdemu pasuje. Słody wszelakie można spokojnie w warunkach domowych otrzymać tylko trzeba poczytać. Ja słodowałem już chyba wszystkie zboża w różnych wariancjach (a'la pilzneńskie - monachijskie, karmelowe, palone) pytanie tylko czy jest to opłacalne, bo proces czasochłonny :(

EDIT: zamówiłem chmiel na allegro tylko dlatego, że przesyłka wynosiła mnie 1,5 zł, no i chmiel był niedrogi, ale NN. Pozostałe składniki miałem to nie miałem powodu składania zamówienia w specjalistycznym sklepie, ale to jednorazowy przypadek na początku drogi :|

Edited by Swiaderny