Jump to content

Temperatura na cichej

Afghan

Recommended Posts

Mam w tym momencie w styropianowej skrzynce która chłodzę zamrożonymí butelkami Pale Ale na burzliwej i pewnie po świętach pojdzie na cichą. Czy na cichej nadal chlodzic? Jaki będzie miało to teraz wpływ, jak cicha będzie w temperaturze 25 st. C?

Tak jak pisze Coder-szkoda Twojej roboty. Górniaków nigdy nie chłodziłem w czasie fermentacji, a na cichą też nie zawsze przelewałem.

Hmm. Wcześniej pisalem posta o temperaturze fermentacji i sporo osób twierdziło że temperatura w moim mieszkaniu jest trochę za wysoka. W mieszkaniu jest 25 st. C. a temperatura fermentacji jest około 2 st. C. wyższa i to juz jest trochę za wysoko jak nawet na górna fermentację.

Może to będą tylko jakieś przypuszczenia, ale jak myślicie gorszy efekt na smak piwa będzie miała fermentacji burzliwa chłodzona, a cicha w temperaturze pokojowej ok. 25 st. C. czy burzliwa w pokojowej a cicha chłodzona. Zastanawiam się trochę nad tym bo myślę jak zrobić żeby nie zająć za mocno miejsca a dwa piwa żeby stały jedno na cichej a drugie na burzliwej. Fermentator jakoś bym jeszcze jeden wcisnął ale już skrzynki drugiej do chłodzenia to już nie za bardzo.

Edited by Afghan

O wiele bardziej istotna jest temperatura burzliwej, a ściślej temperatura pierwszych paru dni fermentacji.

Od biedy to możesz ściśle kontrolować temperaturę przez 2-3 pierwsze dni, a potem już puścić ją luzem, z tym, że lepiej aby wzrosła niż zmalała.

• 2 weeks later...

To ja się podłącze z podobnym pytaniem. Mam Kolońskie na burzliwej w temp. ok. 18 st. C. W recepturze BA jest napisane, że cicha powinna się odbywać w temp. do 10 stopni. Ponieważ nie dysponuję takim pomieszczeniem alternatywą jest cicha na balkonie (czyli jak na dzisiejsze warunki 0-3 st. C). Radzicie zostawić w 18 stopniach czy wyrzucić na balkon?

Pozdrawiam

K.

Edited by boogies

Ja bym zostawił z 3 dni w 18°C , a później na balkon.

Piwko po burzliwej może nie być do końca odfermentowane.

Też bym tak zrobił ,a za kilka dni butelkował.