coder Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Znalazłem lik do w miarę kompletnej lity piw komercyjnych, z których mozna ew. odzyskiwać drożdże: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Fajny projekt, ale dopiero chyba raczkuje. Lista piw, to raczej lista wytypowanych do przebadania egzemplarzy. Zaledwie przy kilku jakieś konkrety, ale warto śledzić, może pojawi się coś nowego. Co ciekawe podobno można obudzić drożdżaki z Hoegaardena, o co bym InBev nie podejrzewał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Jest też opisany Schöfferhofer którego miałem okazje pić i absoltunie nie ma tam nawet pół grama żywych drożdży... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Jest też opisany Schöfferhofer którego miałem okazje pić i absoltunie nie ma tam nawet pół grama żywych drożdży... To tak wiesz z samej okazji picia ? :rolleyes: To przeczytaj z tego forum: Rozmnożyłem drożdże z butelki po piwie dunkles hefeweizen Schofferhofer. Zatarłem pszeniczniaka :dunklesa: warkę podzieliłem i zadałem jedną część drożdżami z butelki a drugą gęstwa WB. Pięknie fermentowały.Próba zielonego piwa na WB leko kwaskowate i smak nijaki, ale piwo na drożdżach z odzysku jest super ,posiada wszystkie smaki piwa pszenicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Może nie do końca precyzyjnie sie wyraziłem,mam na myśli partię,która spożywałem. Z okazji picia,obserwacji i terminu przydatności.Drożdże były wręcz skoagulowane na dnie (mam na myśli bardzo zbitą gęstwe) , żądnego posmaku i aromatu drożdżowego i co najważniejsze miesiąc do końca przydatności do spożycia. Poza tym prawdopodobnie dlugo leżały na półce. Jednakże mimo wszystko moim zdaniem w niewielu piwach zawierających część gęstwy znajdują się żywe komórki,ze względu na dlugi czas leżakowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 (mam na myśli bardzo zbitą gęstwe) , . są drożdże które tworzą zbitą gęstwę i też taki które unoszą się przy dnie w postaci mgiełki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts