Jump to content

Drożdże z butelek piw komercyjnych

coder

Recommended Posts

Fajny projekt, ale dopiero chyba raczkuje. Lista piw, to raczej lista wytypowanych do przebadania egzemplarzy. Zaledwie przy kilku jakieś konkrety, ale warto śledzić, może pojawi się coś nowego.

Co ciekawe podobno można obudzić drożdżaki z Hoegaardena, o co bym InBev nie podejrzewał. :)

Jest też opisany Schöfferhofer którego miałem okazje pić i absoltunie nie ma tam nawet pół grama żywych drożdży...

To tak wiesz z samej okazji picia ? :rolleyes:

To przeczytaj z tego forum:

Rozmnożyłem drożdże z butelki po piwie dunkles hefeweizen Schofferhofer. Zatarłem pszeniczniaka :dunklesa: warkę podzieliłem i zadałem jedną część drożdżami z butelki a drugą gęstwa WB. Pięknie fermentowały.Próba zielonego piwa na WB leko kwaskowate i smak nijaki, ale piwo na drożdżach z odzysku jest super ,posiada wszystkie smaki piwa pszenicznego

Może nie do końca precyzyjnie sie wyraziłem,mam na myśli partię,która spożywałem.

Z okazji picia,obserwacji i terminu przydatności.Drożdże były wręcz skoagulowane na dnie (mam na myśli bardzo zbitą gęstwe) , żądnego posmaku i aromatu drożdżowego i co najważniejsze miesiąc do końca przydatności do spożycia.

Poza tym prawdopodobnie dlugo leżały na półce.

Jednakże mimo wszystko moim zdaniem w niewielu piwach zawierających część gęstwy znajdują się żywe komórki,ze względu na dlugi czas leżakowania.