muavmf Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 Nie uważacie, że dla konsumentów piw, ciekawsza by była informacja o końcowym blg piwa, a nie początkowym (oraz o zawartości alkoholu - naturalnie) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 ... niebardzo moim zdaniem. Koncowe blg moge zmierzyc samemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 Poza tym efekt psychologiczny dla mas Piwo X ma załóżmy 14Blg, a Y ma 3Blg - Które kupi konsument, który nie ma pojęcia o tych oznaczeniach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 ...Koncowe blg moge zmierzyc samemu A tak przy okazji... mierzył ktoś jaki jest blg piw przemysłowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 Ja kiedyś mierzyłem, ale wychodziło wg obliczeń zupełnie coś innego. Może dlatego że blogomierzem, choć wątpię. :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 Ilu klientów wie co to jest blg 1 na 100 to nie ma sensu. Fachowcy i tak piją domowe. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted November 19, 2008 Author Share Posted November 19, 2008 (edited) Owszem mało kto się orientuje w BLG, a jednak browary to exponują (słyszałem że jest to pośrednio związane z podatkami). Ja po końcowym blg oczekuję jak "ciężkie, lekkie" będzie piwo. Informacja o alkoholu - wiadomo. Nasze piwa przeważnie kończą fermentację na 5-2 blg. Jest to bardzo duża rozpiętość. Zdecydowanie różne piwa. I to jest istotna informacja o piwie. W zależności od odfermentowania 14 może smakować jak 12 . Jeżeli piwo przemysłowe 11,5blg ma 5,6 alkoholu, to blg końcowe pewnie jest niższe od 0,5 Fachowcy i tak piją domowe. JK - dobre !!! Edited December 16, 2008 by muavmf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts