JacekKocurek Posted November 22, 2008 Share Posted November 22, 2008 (edited) 4A. Dark American Lager Aroma: Little to no malt aroma. Medium-low to no roast and caramel malt aroma. Hop aroma may range from none to light spicy or floral hop presence. Can have low levels of yeast character (green apples, DMS, or fruitiness). No diacetyl. Appearance: Deep amber to dark brown with bright clarity and ruby highlights. Foam stand may not be long lasting, and is usually light tan in color. Flavor: Moderately crisp with some low to moderate levels of sweetness. Medium-low to no caramel and/or roasted malt flavors (and may include hints of coffee, molasses or cocoa). Hop flavor ranges from none to low levels. Hop bitterness at low to medium levels. No diacetyl. May have a very light fruitiness. Burnt or moderately strong roasted malt flavors are a defect. Mouthfeel: Light to somewhat medium body. Smooth, although a highly-carbonated beer. Overall Impression: A somewhat sweeter version of standard/premium lager with a little more body and flavor. Comments: A broad range of international lagers that are darker than pale, and not assertively bitter and/or roasted. Ingredients: Two- or six-row barley, corn or rice as adjuncts. Light use of caramel and darker malts. Commercial versions may use coloring agents. Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.056 FG: 1.008 ? 1.012 IBUs: 8 ? 20 SRM: 14 ? 22 ABV: 4.2 ? 6% Commercial Examples: Dixie Blackened Voodoo, Shiner Bock, San Miguel Dark, Baltika #4, Beck's Dark, Saint Pauli Girl Dark, Warsteiner Dunkel, Heineken Dark Lager, Crystal Diplomat Dark Beer ----------------- Aromat: Aromat słodowy słaby lub niewystępujący. Aromat palonego słodu i karmelowy od średnio-niski do niewyczuwalnego. Aromat chmielowy w zakresie od niewyczuwalnego do słabego, korzennego lub kwiatowego. Dopuszczalny jest niski poziom charakteru drożdżowego (zielone jabłka, DMS lub owocowość). Brak diacetylu. Wygląd: Kolor od głęboko bursztynowego do ciemno brązowego, idealnie przejrzysty z rubinowymi blaskami. Piana może nie być trwała i zwykle w kolorze jasnej opalenizny. Smak: Umiarkowana rześkość z towarzyszącą słodkością na poziomie od niskiego do średniego. Smak karmelowy i/lub palonego słodu na poziomie od średnio-niskiego do niewyczuwalnego (może zawierać nuty kawowe, melasowe lub kakaowe). Smak chmielu w zakresie od poziomu niskiego do niewyczuwalnego. Goryczka chmielowa na poziomie od niskiego do średniego. Brak diacetylu. Dopuszczalna jest bardzo lekka owocowość. Smak spalenizny i dość mocno palonych słodów uznaje się za defekt. Tekstura: Treściwość od lekkiej do prawie średniej. Piwo delikatne, choć mocno nagazowane. Ogólne wrażenia: Nieco słodsza wersja lagera standardowego/premium o nieznacznie większej treściwości i mocniejszym smaku. Komentarze: Szeroki wybór lagerów pochodzących z różnych krajów, ciemniejszych i niezdecydowanie gorzkich i/lub palonych. Surowce: dwu- lub sześciorzędowy jęczmień oraz kukurydza i ryż jako dodatki niesłodowane. Niewielki dodatek słodów karmelowych i ciemniejszych. Wersje komercyjne mogą zawierać dodatek sztucznych barwników. Podstawowe informacje: OG: 1.044 ? 1.056 FG: 1.008 ? 1.012 IBUs: 8 ? 20 SRM: 14 ? 22 ABV: 4.2 ? 6% Przykłady komercyjne: Dixie Blackened Voodoo, Shiner Bock, San Miguel Dark, Baltika #4, Beck's Dark, Saint Pauli Girl Dark, Warsteiner Dunkel, Heineken Dark Lager, Crystal Diplomat Dark Beer Edited November 22, 2008 by jkocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now