Jump to content

Pierwsze piwo z ekstraktów WES + chmielenie

Ryba

Recommended Posts

Chciałbym prosić zacne grono piwowarów o wkazówki co do mojego pierwszego piwa z ekstraktów.

Posiadam:

• Ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg (80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny)
  • Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg.
  • Drożdże Mauribrew Weiss 12,5g
  • Chmiel Lubelski

Sprawe komplikuje to, że niestety nie posiadam odpowiednio dużego garnka żeby gotować całość, a najwiekszy jaki mam to ok. 6l. W związku z tym jaki będzie najlepszy sposób na chmielenie:

• Zawartość (a może połowy?) puszki gotować z 4-5l wody i chmielem?
  • Nachmielic samą wode?
  • Inny?

I jeszcze kwiestia w ile Blg celować, 12-14 bedzie ok?

Garnek 10 litrów powinien wystarczyć, 6 litrów to trochę mało. Możesz próbować na raty, ale łatwo w ten sposób wszystko zepsuć choćby dlatego, że ciężko odmierzyć połowę puszki ekstraktu (lepi się strasznie). Spróbuj pożyczyć większy garnek.

Gotujesz wtedy 5l wody i całość ekstraktów (oraz chmiel wg przepisu), a resztę wody schładzasz i wlewasz do fermentora. Po wystygnięciu wlewasz brzeczkę i zadajesz drożdże.

Hej, kiedyś też miałem taki plan (warzenie w małym garnku z ekstraktu). Jest to dosyć popularna metoda opisywana na forach zachodnich (jakby co poszukaj w google pod hasłem "extract partial boil". Z riserczu który przeprowadziłem wynikało, że:

1. Trzeba uważać, żeby nie przypalić brzeczki podczas chmielenia (będzie miała podczas gotowania dużą zawartość cukru)

2. Trzeba wziąć poprawkę na mniejszą ekstraktywność chmielu w gęstej brzeczce.

3. Często praktykuje się tak, że chmielisz połowę ekstraktu, a drugą połowę dodajesz pod sam koniec chmielenia, dzięki czemu można uniknąć przypalenia brzeczki.O wadach i zaletach tej metody możesz pogoolać pod hasłem "late extract addition".

Pozdr