Skocz do zawartości

Słód Pale Ale a Pilzneński


Afghan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku?

Pilzneński jest suszony w niższej temperaturze i dlatego jest jaśniejszy. Poza tym pilzneński ma więcej prekursorów DMS, o czym trzeba pamiętać podczas chmielenia i chłodzenia. Obecnie produkowane słody mają takie parametry, że pilzneński można stosować zamiast pale ale (biorąc poprawkę na barwę), odwrotnie trudniej, bo jak piwo rozjaśnić? ;)

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć,

 

Nie znalazłem wątku, gdzie mógłbym zadać to pytanie.

Czy jeśli warzycie piwo, które zasyp stanowi 90-100% słód pilzneński to czy przy filtracji otrzymujecie klarowny filtrat? Ja rzadko warzę piwa z takimi zasypami, bez dodatków słodów monachijskich lub karmelowych.

I filtrując ostatnio taką warkę, zauważyłem, że przy takich piwach nie mogę otrzymać klarownej brzeczki. Nie ma tam cząstek stałych ale ogólnie jest mętnawa. Np: przy piwach typu bitter, marcowe, pils z większym udziałem innego słodu mam bardzo klarowny filtrat.

Czym to może być spowodowane? Słód pilzneński ma taką specyfikę?

Wiem, że gdzieś był wątek o wpływie klarowności filtratu na jakość gotowego piwa. Coder przeprowadzał jakieś próby, ale go nie mogę znaleźć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Podepnę się do tematu. Jaki słód specjalny do zaparzania(brewkit) daje największy posmak słodowy i redukuje wytrawność piwa? Chodzi mi o style typu Stout, Brown Ale, Koźlak itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależnie od tego, co chcesz osiągnąć do wymienionych stylów pod rozwagę odpowiednio Cookie, Brown, Special B/Caramunich. Sporo ciała nadaje też Abbey. Cookie to raczej lżejsza liga, pozostałe są mocne, jeśli chodzi o wpływ na piwo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie Łachim dodałem(w odpowiedni sposób) do Brown Ale z Muntonsa + Wes Bursztynowy 1.7kg 300gr Special B i 200Gr Caramunich. Dodałem też 200Gr Muscovado oraz 100gr Demerara. Piwko jest bardzo ciekawe w posmaku. Troszkę czuć rodzynki, orzechy, śliwki. Próbowane po około 10 dniach refermentacji. Tylko ciutkę za bardzo poszło mi w wytrawność(nie jest płaskie i wodniste)

 

Piwo było warzone na drożdżach S-04 w 18-19 stopniach wewnątrz brzeczki na burzliwej.

Poczatkowe blg 13 końcowe 4

Piania jest rewelacyjna. Jak kremowa. Nagazowanie w sam raz. Tylko właśnie ta troszkę wytrawność....

 

Zainteresuję się tym słodem Abbey co sugerujesz na przyszłość. Mi chodzi po prostu o taki dodatek jeszcze do np. tych dwóch słodów special B-Caramunich bo są ekstra, żeby 3 słód podwyższał bardziej tylko słodowość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, świ0adomy jestem tego. Do piwka poszło 300gr cukru jak pisałem. A czy mimo że dodałem 300 gr cukru(bo odfermentowanie było super, wyszło około 5,5% po refermentacji) można jeszcze dodać jakiś słód który powstrzyma wytrawność i to wszystko zbalansuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Reters napisał(a):

Tak, świ0adomy jestem tego. Do piwka poszło 300gr cukru jak pisałem. A czy mimo że dodałem 300 gr cukru(bo odfermentowanie było super, wyszło około 5,5% po refermentacji) można jeszcze dodać jakiś słód który powstrzyma wytrawność i to wszystko zbalansuje?

Unikać cukru, jak chcesz coś sypnąć to maltodekstryna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malto użyłem raz i dała bardzo spoko efekt przy piwie helles. Dodałem 200gr na 21litrów. Więc gdzieś z tyłu głową ją mam. Wahałem się przy tym piwie, czy jej nie dodać około 200gr, jednak odpuściłem.

 

Dobrze, to dzięki wielkie za podpowiedzi i uczę się dalej doskonalenia piwowarstwa😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.