Jump to content

AIPA fermentacja

Recommended Posts

Witam,

18.01 uwarzyłem AIPA dodając drożdze Wyeast 1056 American Ale , po 7 dniach piana opadła lecz na powierzchni została mała jej warstwa grubości 2-3 mm. Blg z 16 zeszło do 4. Proszę o pomoc bo nie wiem czy pozostawić piwo na burzliwej do całkowitego opadnięcia piany czy tez juz mogę przelać na cichą. Z góry dzięki :)

Niektóre drożdże nawet po zakończonej fermentacji zostawiają taką skorupkę drożdżową. U mnie ostatnio abbeyII tak miały. Przelałbym to na cichą sypnął chmielu na aromat i po ok tygodniu zabutelkował

• 5 weeks later...

Czapa piany była dość spora nie pamiętam dokładnie ile litrów piany było widać w fermentatorze ale coś kolo 5 l napewno . Tak jak pisałem wyżej fermentacja bez żadnych zastrzeżeń , po 7 dniach została tylko delikatna piana . Piwko wyszło super :)

Cześć,

Jak się zachowują 1056 AmericanAle podczas fermentacji? Mają dużą czapę piany? Zamierzam fermentować raczej w dolnym zakresie.

Uwarzyłem 6 warek w tym sezonie na nich, między innymi AIPA i jestem zadowolony z efektów. Piana faktycznie duża, głęboko odfermentowują, nawet piąte piwio na nich o 21 blg fermentowane w 18 C wyłaziło z butli a było ze 4 litry przestrzeni. Zostaw im co najmniej 5-7 litrów.

• 2 weeks later...

Robił ktoś starter z nich? Lub jaki wydzielają zapach podczas fermentacji? Dostałem od BA częściowo aktywowaną paczkę. Bo upchali aktywatora do pudelka 7x7cm i musiała częściowo saszetka pęknąć. Próbowałem je aktywować do końca i przy rozbiciu pękło opakowanie troszkę wyciekło na zewnątrz.

Zrobiłem starter który włożyłem do lodówki do ~2°C, drożdże uparte bestie jak żadne pomimo temperatury dalej pracują, tyle że wydzielają nie przyjemny zapach, siarkowodór jak drożdże lagerowe i się zastanawiam czy mi się nie zakaziły.