kosimazaki Posted January 29, 2012 Share Posted January 29, 2012 Witam, mam szybkie pytanie. Do dekantacji piwa z fermentacji burzliwej na cichą używam wężyka, który został mi jeszcze z czasów, kiedy robiłem domowe wina. Sprawdza się całkiem dobrze. http://image.ceneo.pl/data/products/13431789/f-biowin-wezyk-do-sciagania-wina.jpg Problem pojawił się kiedy podczas pierwszego zacierania chciałem użyć go do filtracji i wysładzania. Kiedy wężyk złapał trochę temperatury od gorącej brzeczki, zaczął po prostu śmierdzieć gumą/plastikiem. Przestraszyłem się, że zapach może przeniknąć do piwa i poradziłem sobie jakoś bez niego. Pytanie, czy są wężyki, które w kontakcie z wrzącą brzeczką nie wydzielają niechcianych "aromatów"? Z jakiego materiału takie wężyki są zrobione? (ten do wina jest igielitowy). Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 29, 2012 Share Posted January 29, 2012 Pytanie, czy są wężyki, które w kontakcie z wrzącą brzeczką nie wydzielają niechcianych "aromatów"? Z jakiego materiału takie wężyki są zrobione? (ten do wina jest igielitowy). Pozdr To są wężyki silikonowe do kontaktu ze spożywką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosimazaki Posted January 29, 2012 Author Share Posted January 29, 2012 Temperatura nie robi na nich wrażenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 29, 2012 Share Posted January 29, 2012 Temperatura nie robi na nich wrażenia? Jedynie kontakt bezpośredni z żywym ogniem Przy dłuższym używaniu kontakcie z wodą, wrzątkiem przy dezynfekcji silikon może jedynie z przezroczystego zrobić się mlecznobiały. johnny13pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted January 29, 2012 Share Posted January 29, 2012 Przy dłuższym używaniu kontakcie z wodą, wrzątkiem przy dezynfekcji silikon może jedynie z przezroczystego zrobić się mlecznobiały. Mam wężyki silikonowe, ale nie zauważyłem takiego efektu. To chyba właśnie igielitowe wężyki mętnieją po potraktowaniu wrzątkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Mój wężyk po 1,5 roku jest lekko mleczny (ale dalej jest przeźroczysty) a to dlatego , że musiałem go w oxy namoczyć, bo coś w środku chciało rosnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Mam wężyki silikonowe, ale nie zauważyłem takiego efektu. To chyba właśnie igielitowe wężyki mętnieją po potraktowaniu wrzątkiem. Stasiek być może to zależy ile silikonu jest w wężu silikonowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosimazaki Posted January 30, 2012 Author Share Posted January 30, 2012 Ok, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Muszę w takim razie zaopatrzyć się w wężyk silikonowy. Pytanie jeszcze, w jakiego typu sklepach szukać takiego wężyka dopuszczonego do kontaktu z żywnością? Supermarkety budowlane chyba raczej odpadają? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 BA ma w ofercie, w marketach też może się trafić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cjhouse Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Ja mam ten i sprawuje sie bardzo dobrze http://allegro.pl/waz-wezyk-silikonowy-10-14-do-destyltora-chlodnicy-i2061731071.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosimazaki Posted January 30, 2012 Author Share Posted January 30, 2012 Ja mam ten i sprawuje sie bardzo dobrze http://allegro.pl/wa...2061731071.html Super! cjhouse, mam pytanie dotyczące średnicy wewnętrznej tego wężyka. Czy wchodzi na standardową końcówkę kranika do fermentora? Nie mam tego teraz jak zmierzyć niestety, a już bym zamówił Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Mi ten wężyk silikonowy załatwiła kąpiel w słabym roztworze Domestosu - charakterystycznego zapachu już się nie byłem w stanie z niego pozbyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Wężyk siliconowy na metry do spożywki kupowałem ostatnio w BricoMarche Link to comment Share on other sites More sharing options...
cjhouse Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Super! cjhouse, mam pytanie dotyczące średnicy wewnętrznej tego wężyka. Czy wchodzi na standardową końcówkę kranika do fermentora? Nie mam tego teraz jak zmierzyć niestety, a już bym zamówił Pasuje jak ulał,ja kupiłem go 2metry,igielitowy mi sie pod wpływem ciepła złamał,znaczy kurna nie cieknie nic z niego,ale widać złamanie,a silikon to silikon,zwiniesz go jak tylko chcesz,a dezynfekcja,to gotuje w garnku wode i po prostu go tam wkładam na pare minut,a na koniec zasysam jeszcze wrzątek do niego.I to jak dla mnie wystarcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
cjhouse Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 http://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30l-wino-piwo-i-nie-tylko-i2073780406.html A tu jeszcze masz od tego samego sprzedawcy,jak by ci czasem był potrzebny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosimazaki Posted January 30, 2012 Author Share Posted January 30, 2012 No i 2 metry węża silikonowego kupione Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopez Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Tutaj jest kilka rodzai w różnych rozmiarach: http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=8&page= Kupowałem kilkukrotnie i zakupy bez najmniejszego problemu.. Ceny silikonowo-igielitowych całkiem rozsądne.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts