Skocz do zawartości

Słód palony z Żywca


Rekomendowane odpowiedzi

  • 7 lat później...

Odświeżę temat, bo w przyszłości chciałbym uwarzyć piwko bazując także na recepturze tu podanej.

https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena)

W sklepie, w którym się zaopatruję także nie mogę znaleźć słodu palonego z Żywca. W jednym z wcześniejszych postów ktoś proponował dodanie 0.2 kg Carafa II zamiast palonego z Żywca. Carafa II jest już w recepturze, zatem zwiększam tą ilość to 0,4 kg, czy ktoś ma inne propozycje?

Dodam, że taka opcja by mi pasowała, gdyż i tak muszę go kupić pół kilo.

 

Niestety zdaje się, że autor wątku od kilku lat tu nie zagląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrozumieć "Słód palony z Żywca"  mogą tylko Ci co pamiętają te "stare" festiwale w Żywcu. :)

Sam kiedyś dałem trochę tego słodu do zwycięskiego portera i sie zastanawiałem potem czym to zastąpić jak chciałem powtórzyć...

Problem w tym że ten słód był palony tylko podczas festiwalu i w różnych latach i różnie to mogło wyglądać...

Myślę jednak że carafa II może być dobrym przybliżeniem. Ale na pewno nie  jęczmień palony...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.