misiu36100 Posted July 15, 2007 Share Posted July 15, 2007 Mam butelki po piwie Grolsch czy takie butelki mogą być ,nadają się do leżakowania w nim piwa. Czytałem że lepsze są brązowe dlaczego proszę o wyjaśnienie bo nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 15, 2007 Share Posted July 15, 2007 Mam butelki po piwie Grolsch czy takie butelki mogą być ,nadają się do leżakowania w nim piwa. Czytałem że lepsze są brązowe dlaczego proszę o wyjaśnienie bo nie wiem Pewnie, że sie nadają pod warunkiem jednak, że będziesz je trzymał albo w ciemnej piwnicy albo w kartonie. Zielone butelki bowiem przepuszczają więcej światła niż brązowe. Powoduje to szybsze utlenianie się niektórych składników piwa i w efekcie powoduje skunksi zapach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szanki Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Poza tym akurat, w przypadku butelek od Grolscha, wykonane są z trochę cieńszego szkła niż ciemne butelki, stąd bardziej podatne są na eksplozję. Osobiście posiadam 2 szt. owych butelek i przy przelewaniu do nich piwa z reguły dolewam do 3/4 zawartości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Poza tym akurat, w przypadku butelek od Grolscha, wykonane są z trochę cieńszego szkła niż ciemne butelki, stąd bardziej podatne są na eksplozję. Osobiście posiadam 2 szt. owych butelek i przy przelewaniu do nich piwa z reguły dolewam do 3/4 zawartości. bez przesady , butelkowałem wiele bezzwritnych cienkościennych i bez strat:cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
szanki Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 a propos owych eksplozji o których pisałem: sam nie uświadczyłem żadnej, podpieram się doświadczeniami innych piwowarów i dlatego mam pytanie: czy w takim razie owe zjawisko eksplozji jest dość powszechne czy raczej jest to rzadkość. Pytam, bo nie chciałbym w tak banalny sposób utracić cennej zawartości Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 jeśli piwo dobrze odfermentuje i nie przesadzisz z cukrem to NIC nie wybuchnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Ja raz przegazowałam piwo tak, że nie dało się go w żaden sposób nalać do szklanki, ale żadna butelka na szczęście nie pękła. Więc aby doszło do eksplozji to muszą być albo bardzo słabe butelki, albo naprawdę baaaardzo przegazowane piwo. Oczywiście to co pisze Anteks - najważniejsze jest mieć pewność, ze fermentacja już się skończyła oraz stosować surowce do refermentacji z umiarem, dobrze odliczone, odważone Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Przy 80 warkach jedna butelka mi pękła. Odpadło denko, ale to był przypadek. Jak piwko jest dobrze odfermentowane i dasz odpowiednią ilość produktów do refermentacji w butelkach, to nie powinno być najmniejszych problemów. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Przy 80 warkach jedna butelka mi pękła. Odpadło denko To raczej wada szkła, prawdziwy wybuch butelki to nie żarty, zniszczenia są poważne, odłamki wbijają się nawet w sufit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now