rockford86 Posted December 1, 2008 Share Posted December 1, 2008 Witam, Mam pytanie dotyczące chłodnicy, a okładnie to moja chłodnica (miedziana) troszke nabrała zielonego nalotu. Macie jaki pomysł jak ją przywrucić do świetnoiści?? I czy wogóle mozna ją jeszcze użyć?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 1, 2008 Share Posted December 1, 2008 Umyć, może jakiś środek chlorowy usunie utlenioną miedź. albo jakimś lekkim kwasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted December 1, 2008 Share Posted December 1, 2008 Z tabeli rozpuszczalności wynika że zanurzenie w kwasie octowym (w domu dostępny pod nazwą ocet) powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rockford86 Posted December 1, 2008 Author Share Posted December 1, 2008 Dzieki wielkie ocet dał rade Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted December 1, 2008 Share Posted December 1, 2008 Umyć, może jakiś środek chlorowy usunie utlenioną miedź. albo jakimś lekkim kwasem. O ile pamiętam, to związki chloru sa silnymi utleniaczami, a więc kolega rockford86 pogłębiłby tylko już zachodzący proces patynowania. Kwas octowy, to lepszy wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 1, 2008 Share Posted December 1, 2008 kwas octowy lub cytrynowy, a po wszystkim porządne wypłukać wodą, by nie zaczęło śniedzieć na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now