Jump to content

Spotkanie z Weną

Jejski

Recommended Posts

Dwa dni temu spotkałem się z kolegą Wena. Efektem była wymiana chmielu, słodu, piwa i przede wszystkim doświadczeń (ja bardziej słuchałem niż mówiłem :) ) .Mało nam okazji żeby porozmawiać z innym piwowarem, a tym bardziej z tak doświadczonym kolegą. Twierdzę że godzina rozmowy jest więcej warta niż trzy miesiące czytania i pisania w necie. Przejdę do konkretów czyli warek jakie degustowałem nie mając doświadczenia w ocenianiu efektów pracy piwowarskiej. Warka #84 oczarowała mnie złożonością smaków słodowo-karmelowo-minimalnie chmielowych, po prostu miód w gębie. Smaczki pamiętane z dzieciństwa tylko nie pamiętam dokładnie z czego. Nawet moja żona była pod wrażeniem jako totalny nie piwosz. Otwarłem ją 30min. po transporcie i nastąpiła erupcja piany :) . Następnego dnia pozbawiłem kapsla warkę #83. Okazał się w smaku i aromacie bardziej czystym pilsem o łagodnie słodowym i chmielowym smaku. Dzisiaj otwarłem warkę 68. Okazała się mocniejszą odmianą pilsa, goryczkową, ciemniejszą, oraz nie wiem jak to ująć, bardziej ekstraktywną. Wszystkie trzy piwa były bardzo ładnie nagazowane i klarowne. Do degustacji zostały mi jeszcze dwa piwa czyli pszeniczne #80 i warka którą zostawię sobie na specjalną okazję #85 zdobywca 2 miejsca VI Konkursu Piw Domowych w Żywcu. Jestem pewien że w przyszłym roku zamelduję się w czerwcu w Żywcu. Z premedytacją przyjadę pociągiem żeby nie mieć dodatkowych stresów !

Zapomniałem dodać, że Twoje piwa będę próbował w nowym roku, aby dojrzały i nagazowały sie właściwie trochę niestety musi minąć czasu od butelkowania. JK

Czy możesz podać recepturę na warkę #84 ? Bardzo mi smakowała, chyba że jest to Twoja tajemnica.

No chyba przesadziłeś z tym słodzeniem, aż się zarumieniłem jak panna na wydaniu.

Nic a nic nie przesadziłem, piszę jak czuję :|