Jejski Posted December 5, 2008 Share Posted December 5, 2008 Dwa dni temu spotkałem się z kolegą Wena. Efektem była wymiana chmielu, słodu, piwa i przede wszystkim doświadczeń (ja bardziej słuchałem niż mówiłem ) .Mało nam okazji żeby porozmawiać z innym piwowarem, a tym bardziej z tak doświadczonym kolegą. Twierdzę że godzina rozmowy jest więcej warta niż trzy miesiące czytania i pisania w necie. Przejdę do konkretów czyli warek jakie degustowałem nie mając doświadczenia w ocenianiu efektów pracy piwowarskiej. Warka #84 oczarowała mnie złożonością smaków słodowo-karmelowo-minimalnie chmielowych, po prostu miód w gębie. Smaczki pamiętane z dzieciństwa tylko nie pamiętam dokładnie z czego. Nawet moja żona była pod wrażeniem jako totalny nie piwosz. Otwarłem ją 30min. po transporcie i nastąpiła erupcja piany . Następnego dnia pozbawiłem kapsla warkę #83. Okazał się w smaku i aromacie bardziej czystym pilsem o łagodnie słodowym i chmielowym smaku. Dzisiaj otwarłem warkę 68. Okazała się mocniejszą odmianą pilsa, goryczkową, ciemniejszą, oraz nie wiem jak to ująć, bardziej ekstraktywną. Wszystkie trzy piwa były bardzo ładnie nagazowane i klarowne. Do degustacji zostały mi jeszcze dwa piwa czyli pszeniczne #80 i warka którą zostawię sobie na specjalną okazję #85 zdobywca 2 miejsca VI Konkursu Piw Domowych w Żywcu. Jestem pewien że w przyszłym roku zamelduję się w czerwcu w Żywcu. Z premedytacją przyjadę pociągiem żeby nie mieć dodatkowych stresów ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 6, 2008 Share Posted December 6, 2008 No chyba przesadziłeś z tym słodzeniem, aż się zarumieniłem jak panna na wydaniu. Jedna poprawka #85 to porter 3 miejsce w Żywcu. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 6, 2008 Share Posted December 6, 2008 Zapomniałem dodać, że Twoje piwa będę próbował w nowym roku, aby dojrzały i nagazowały sie właściwie trochę niestety musi minąć czasu od butelkowania. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 7, 2008 Author Share Posted December 7, 2008 Czy możesz podać recepturę na warkę #84 ? Bardzo mi smakowała, chyba że jest to Twoja tajemnica. No chyba przesadziłeś z tym słodzeniem, aż się zarumieniłem jak panna na wydaniu. Nic a nic nie przesadziłem, piszę jak czuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now