Jump to content

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Recommended Posts

10.11.2024
warka 372 Munich Helles (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 7,2 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,25 kg
  • Caramunich I Weyermann - 0,1 kg
  • Melanoidowy Weyermann - 0,1 kg
  • Lubelski -3,8% - 25 g
  • Halertau Tradition 5,5% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager

 

Śrutowanie: ponad 7,75 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 15 g chlorku wapnia, 10 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 10 g chlorku wapnia i 10 g Wodorowęglanu sodu.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Tradition 30 g

15' Lubelski 10 g

10' Mech irlandzki 10 g

0' w 75C Halertau Tradition 20 g i lubelski 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 11 blg przy wydajności 69% oraz IBU 15

Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix

SG: OG - 1.044

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

372.1 23 litry WLP 833

Planowana burzliwa:
12C-21 dni

FG - 1.012 - 3 blg wiadro I

 

372.2 22 litry WLP 860

Planowana burzliwa:

12C -21 dni

FG - 1.012 - 3 blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

22.12.2024 

372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 

372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe.

 

 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 372 poszła do rozlewu:

 

372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 

 

372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe.

 

Nagazuje szybko kega na WLP 833 i pewnie na drugi dzień świąt pójdzie na rodzinne spotkanie. 

 

19.12.2024
warka 373 West Coast IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 9 kg
  • Cukier - 0,5 kg
  • Chinook -11% -100 g
  • Citra 12% - 100 g
  • Centenial 8% - 50 g
  • Simcoe 13,9% - 100 g
  • Drożdże: US-05

 

Śrutowanie: ponad 9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

69C- 45' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Chinook 100 g + cukier

10' Mech irlandzki 10 g

0' w 75C Citra 25 g i Simcoe 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 43l o gęstości 16 blg przy wydajności 69% oraz IBU 70

Odczyt z refraktometru: 16,5 Brix

SG: OG - 1.066

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

373.1 23 litry US-05

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

cicha 7 dni z 50 g Citry i 25 g Simcoe

FG - 1.012 - 3 blg wiadro I

 

373.2 20 litry US-05

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

cicha - 7 dni z 50 g Simcoe i 25 g Citry + Olejek HopzOil Majik

FG - 1.012 - 3 blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

2.01.2025 Przelane obydwa wiadra na cichą. Warka 373.1 z 50 g Citry i 25 g Simcoe, Warka 373.2 z 50 g Simcoe i 25 g Citry i dodałem resztkę olejku Hopzoil Majik nie wiem ile go tam wyszło

 

9.01.2025 Zlana warka 373.1 West Coast IPA - 18 l do kega 9 butelek 0,5l przy 3 blg.

10.01.2025 Zlana warka 373.2 West Coast IPA - 9 litrów do kega i 21 butelek 0,5 l przy 3 blg.

 

 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

01.01.2025
warka 374 Citra Pils (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 8 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,4 kg
  • Iunga szyszka -11% - 10 g
  • Citra 13,2% - 125 g + 150 g Cicha
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy

 

Śrutowanie:  8,4 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 7 g chlorku wapnia, 7 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 7 g chlorku wapnia i 7 g Wodorowęglanu sodu.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 10 g i Citra 25 g

10' Whicflock 1 tabletka

5' Citra 50 g

0' w 75C Citra 50 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42 l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix

SG: OG - 1.051

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

374.1 21 litry WLP 860

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

Cicha - 7 dni - 75 g Citra

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

374.2 19 litry WLP 833

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

Cicha - 7 dni - 75 g Citra

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

- 2 litry brzeczki zebrane na startery

 

[EDIT]

 

 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

12.01.2025
warka 375 Marcowe (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 4,4 kg
  • Viking Wiedeński - 4 kg
  • Caramunich Bestmalz - 0,3 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,2 kg
  • Melanoidowy - 0,1 kg
  • Iunga  -11,5% - 50 g
  • Lubelskki - 3,8% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy

 

Śrutowanie:  9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego,. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 52 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 50 g

15' Lubelski 25 g

10' Mech 10 g

0' w 75C Lubelski 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 38 l o gęstości 14,0 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 45 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

375.1 17 litry WLP 860

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

375.2 21 litry WLP 833

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

- Niestety dziś spore straty przez słód. Nie polubię się nigdy z Vikingiem - po mchu zebrało się 5 litrów osadów na dnie (sic!) zalepiło mi całkowicie hopstopper i musiałem zlewać ręcznie. Taka ilość osadów to jakiś kosmos nie pamiętam kiedy ostatni raz tak miałem. Żeby nie tracić tego zlałem do wiaderka i wrzuciłem do lodówki żeby z wierzchu zebrać brzeczkę chociaż na startery bo szkoda to wylewać. 

 

[EDIT]

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zlałem parę dni temu warkę 374 Citra Pils - jedna warka na 833 poszła do kega natomiast 860 nachmieliłem na cichą 100 g Citra w sobotę zlewanie do kega i butelek. Obydwie praktycznie identyczne odfermentowanie - do 6 brix co po korekcie daje 2,66 blg. 

 

13.02.2025
warka 376 Koźlak i Tropical IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 10,07 kg
  • Viking Wiedeński - 1 kg
  • Caramunich I Bestmalz - 0,3 kg
  • Caramel hell Bestmalz - 0,23 kg
  • Karmelowy 600 -0,2 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,1 kg
  • Melanoidowy Bestmalz - 0,1 kg
  • Iunga  -11,5% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager Zbiór II po pilsie i WLP 077 Tropicale Yeast Blend -odpalone z soli - starter stopniowy - 50/400/2200 ml

 

Śrutowanie:  12,00 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego,. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 35l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 52 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 50 g

10' Mech 10 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 43 l o gęstości 16,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 33

Odczyt z refraktometru: 17,2 Brix

SG: OG - 1.068

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 45 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

376.1 21  litry WLP 833

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

376.2 22 litry WLP 077 

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: 7 dni z Citrą i innymi chmielami

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.