Jump to content

Piwo karmelowe

Recommended Posts

Hej. Dzisiaj z żoną byliśmy na piwie w "Spiż-u" (kto z Wrocka to powinien wiedzieć o czym mówię) i piliśmy piwo, ja ciemne ona karmelowe i stwierdziła żebym jej uwarzył takie karmelowe piwo. Powiedzcie proszę jak osiągnąć smak i aromat karmelowego. Jak próbowałem to w sumie bardziej aromat niż smak. Ale mimo wszystko było coś tam karmelem czuć. Czy wystarczy sam słód karmelowy czy coś jeszcze dodać?

Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił:

Karamelowe Red/Amber Ale:

Zasyp:

80% słód pils

20% słód karamelowy

Chmiele:

20g Marynka, 60 min

30g Lubelski, 5 min

Karamel:

150g(?) sosu karamelowego, 5 min

albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min

albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min

Drożdże:

Nottingham albo US-05

Hm, co do samego piwa w Spiżu. Co jakiś czas staram się pozytywnie nastawić idąc tam, ale dobrze nie jest. Do w/w niestety nigdy nie dotarłem, ale mając na uwadze jasne, mocne, ciemne to raczej idź drogą sprawdzonego piwowarstwa domowego :).

Swoją drogą szkoda, bo miejsce super, obsługa zawsze bardzo miła. No tylko to piwo....

Polecam zabrać małżonkę do niedalekiego Zakładu Usług Piwnych :)

scooby_brew a kiedy dodać karmel? do gotowania?

A jeśli chodzi o spiża to faktycznie wziąłem sobie wczoraj ciemne i się zawiodłem, ale znajomi wzięli miodowe i mówili, że mniej słodsze niż w zeszłym roku. Ten spiż to wogóle nie mój pomysł:P żona i znajomi chcieli, obowiązkowo na dworze bo ciepło to już wolałem spiża niż inne koncernowe pić:) a do ZUP to już wczoraj miałem iść ale zostałem przegłosowany:( ale zabiorę żonę do ZUP:D

Niestety elroy ma racje... mam wrażenie że coraz mniej słodu sypią w spiżu, to co kiedyś było dwunstką jest teraz dziesiątką... a cena za niska nie jest, polecam browar restauracyjny 30km od Wro w Chrząstawie, Gospoda pod czarnym kurem, od 2 miesiecy działają, Piwo przepyszne i dużo tańsze, za 6,50 za 0,4l. Niestety z Wro trzeba dojechać...

Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił:

Karamelowe Red/Amber Ale:

Zasyp:

80% słód pils

20% słód karamelowy

Chmiele:

20g Marynka, 60 min

30g Lubelski, 5 min

Karamel:

150g(?) sosu karamelowego, 5 min

albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min

albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min

Drożdże:

Nottingham albo US-05

Po tym ekstrakcie do pieczenia czy też sosie pozostanie zapewne tylko zapach. Ja bym spróbował tak:

80% słód pils

10% Caraaroma :)

10% inny słód karamelowy

Caraaroma daje niezły karmel w smaku.

Na goryczkę dałbym max 20g Marynki.

Zacieranie na słodko,

jeśli jednotemperaturowo to 68C,

jeśli sterowane temperaturowo to 62C maksimum 15' oraz 72C 45' - 60'

Edited by emcede

Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu?

Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem.

Na pewno wyprubuję te dwa sposoby ze słodem karmelowym oraz karmelami cukierniczymi tylko powiedzccie mi jak je zadawać w którym momencie? bo tego nie wiem a chcę dwa zrobić co bardziej podejdzie żonie:D ale tak na marginesie to moze i dobry sposób jak się piwo spieprzy to wmawiać że to karmelowe:D

Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu?

Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem.

Toffi to smak butterscotch a nie karamwlowy. Ale to latwiej bedzie znalezc ekstrakt piekarniczy. Najlepiej zrobic warke 1/2 bez ekstraktu (normalne red ale) i 1/2 z ekstraktem. Albo dodawac eksperymentalnie do butelek przed kapslowaniem.