Jump to content

Konkurs Scottish Craft Brewers

Makaron

Recommended Posts

Pod koniec stycznia odbedzie sie konkurs SCB, gdzie glowna wygrana bedzie mozliwosc uwarzenia 800 litrowej warki w jednym z lokalnych browarow szkockich. Konkurs niestety jest wewnetrzny, czyli tylko dla czlonkow SCB. Zatem tylko ja bede mogl reprezentowac www.piwo.org i chyba tylko jako jedyny obcokrajowiec w tym momencie ;).

A oto szczegoly: (tlumaczenie z http://www.scottishcraftbrewers.org/schedule.htm)

John McGarva z Tryst Brewery zaoferowal, ze uwarzy piwo, ktore wygra na tegorocznym konkursie. Dlatego zostalismy poinformowani na temat specyfikacji na temat wystawiania piw w tym konkursie, a mianowicie:

"Chce by receptura byla tak prosta jak to tylko mozliwe. Smaczne piwo w przedziale 5 - 6% abv. Brak restrykcji na temat stylu, smaku czy koloru. Pamiętaj piwo ma być uwarzone w ilości 800 litrów, zatem nalezy dostarczyc wszystkie szczegolowe informacje takie jak ilosc slodu w kilogramach, ilosc wody w litrach i dokladne odmierzanie czasu od rozpoczecia do zakonczenia gotowania. Preferowane chmiele Challenger, Perle, Cascade, First Gold i Styrian Goldings. Jest kilka odmian chmielu, ktory nie jest dostepny w tym momencie, zatem zadzwon, albo wyslij e-maila zanim uzyjesz chmieli takich jak Pacific Gem albo Amarillo.

Jesli ktos chce warzyc piwo z jakimis dziwnymi surowcami, poinforuj mnie i dowiedz sie czy moge je zdobyc. Garsc czegos na 25 litrow przeradza sie w wiadro dla 80 litrow - zatem najpierw to sprawdz!"

Powodzenia!

Ok ;) Ma ktos pomysl co uwarzyc na ten konkurs (bede warzyl w czwartek)? Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV. Nie wiem czy zdarze, bo teraz nie mam nic co mogloby pojsc na konkurs.

Edited by Makaron

Ok ;) Ma ktos pomysl co uwarzyc na ten konkurs (bede warzyl w czwartek)? Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV. Nie wiem czy zdarze, bo teraz nie mam nic co mogloby pojsc na konkurs.

Ale z wysp szybko dojrzewające? To chyba tylko coś z rodziny Brown Ale.

Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre ;)

Receptura

3kg slodu monachijskiego

2kg slodu lager

0,5kg slodu carapils

0,04kg slodu czekoladowego

0,02kg slodu black

Chmiele

30g goryczkowego 8.5

20 g saaz na smak.

Edited by Makaron

Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre ;)

Porter z 17blg wyciągasz tylko 5-6%. Coś tu mi nie pasuje.

No moze przesadzilem z 17 Blg... w sumie piwo mialo kolo 16 ;) Ale jak wspomnialem wczesniej nie mam zbyt dokladnego sprzetu pomarowego. Licze, ze zmnieszcze sie w tym przedzialem 6%.

EDIT: ok po przeliczeniach mam male szanse... ale roznic sie o duzo nie bedzie ;D no moze 6,2.... ciiii naciagam przepisy :/

EDIT2: Jak odnajde zapiski i przelicze to podam dokladnie, co mi wyszlo.

Edited by Makaron

Ok poprawka ;) Wyszlo mi OG 1.065 zacieranie bylo w temperaturze 69stC licze na to, ze FG bedzie w regionie 1.020 czyli slodkie, to w tym wypadku zmiescilbym sie w 6% ABV. Jak nie to trudno wystawie i tak :/

Nie musi byc ale, pozatym teoretycznie baltic porter moze byc fermentowany neutralnymi drozdzami gornej fermentacji, to tak w razie czego, jakby to cos wygralo (poki co nie przewiduje takiego scenariusza) i nie byloby mozliwosci uzycia drozdzy lagerowych.

PS pisalem, ze niby jedynym ograniczeniem jest ilosc alkoholu 5-6 AlkoholByVolume

Wiem,ze troche oszukiwany ten porter, ale innego pomyslu nie mialem. Z kolei cos na styl grodzisza by mialo duzo za duzo alkoholu... Z dwojga zlego wybralem cienkiego portera niz grodzisza siekiere ;)

Edited by Makaron

Przecież porter będzie ze 3tyg fermentował. Nie zdąży się dobrze nagazować przed konkursem. Nie mówiąc o wyleżakowaniu...

Mam 5 tygodni. 2 Fermentacji, skrocona cicha (chyba ,bede zmuszony uzyc finnings by zbic drozdze - ta kwestie jeszcze rozwazam) i reszta na nagazowanie i lezakowanie. Wiem, ze porter ekspress z tego wyjdzie, dlatego bardziej mi zalezy na obecnosci tego pseudo portera baltyckiego swoja droga bedzie sie wyroznial pomiedzy tradycyjnymi ale`ami kolegow z SCB. Jesli wyjdzie wypijalny oczywiscie. A na przyszly rok przygotuje sie po prostu lepiej.

PS

Dowiedzialem sie o tym konkursie w ten wtorek.

PS pisalem, ze niby jedynym ograniczeniem jest ilosc alkoholu 5-6 AlkoholByVolume

Faktycznie w tekscie oryginalnym ani w tłumaczeniu nie ma nigdzie info, że ma to być ale. Zasugerowałem się tym co napisałeś:

Ok :)Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV.

;)

Wiem,ze troche oszukiwany ten porter, ale innego pomyslu nie mialem.

Spoko. Dobrze będzie. :/ Powodzenia. :)

• 2 weeks later...
Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre :)

Receptura

3kg slodu monachijskiego

2kg slodu lager

0,5kg slodu carapils

0,04kg slodu czekoladowego

0,02kg slodu black

Chmiele

30g goryczkowego 8.5

20 g saaz na smak.

Piwo odfermentowalo FG - 1.018, 9 Brix

czyli statystyka z obliczen wychodzi taka.

OG - 1.064 czyli 15.8°Blg

ABV 6.14

%ADF - 71

%RDF 59.5%

Piwo smakuje jak Porter Baltycki :D no moze lzejsza wersja, ale podstawowy profil jest odpowiedni. Piwo przeniesione na cicha fermentacje, na kilka dni, pozniej idzie do KEG`a

Edited by Makaron

Piwo przeniesione na cicha fermentacje, na kilka dni, pozniej idzie do KEG`a

Makaron napisałeś ze piwo idzie do Kega. Czy potem przelewasz jakoś z powrotem do butelek by dostarczyć na konkurs czy z całym Kegiem wędruje.

Zmierzam do tego czy praktykuje się przelewanie piwa z Kega do butelki w jakiś sytuacjach awaryjnych. ( np przetransportowania piwa na konkurs)

Wyjsciem moze byc cos takiego:

http://sdcollins.home.mindspring.com/CPBF.html

Ale ja nie mam odpowiedniego sprzetu bo nie mam osobnej stojacej butli, a jedynie male 250g butle z co2. Albo zabutelkuje w ten sam dzien co jest konkurs, ale nagazowanie bedzie troszke nizsze, albo zabutelkuje kilka specjalnie na konkurs.

• 3 weeks later...

Po refermentacji FG spadlo troche niestety :P Bede musial sie tlumaczyc, ale z drugiej strony to tylko zabawa :P

Wyniki z dzisiejszych pomiarow po nagazowaniu piwa

FG - 1.016 - 8,6°Brix

ADF - 74%

RDF - 62%

Co daje

ABV 6,27 %, czyli 0,27% za duzo. Zawsze to moge zwalic na niedokladnosc odczytu.

Po wyliczeniach powrotnych (obliczenia na podstawie FG i odczytu refraktometerm) wyszlo, ze SG bylo 1.06349 ,czyli mniej wiecej pokazuje, ze pomiary poczatkowe jak i posrednie byly w miare dokladne.

• 2 weeks later...

Gratuluję chęci niesienia kaganka w te ciemne rejony mgłą zaciemnione :) Za mało czasu moim zdaniem, no i porter taki nie porter. Niemniej zasłużone brawa za chęci.