pepe11 Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 (edited) uwarzyłem RIS z receptur ,, Znakomite piwa '' jednak sok z czarnej porzeczki zastąpiłem syropem przy zlewaniu na cichą spróbowałem trochę i porzeczka dominuje , dużo już jest mocy. Boję się czy drożdże podołają . Mam pytanie , czy jest sens zmieszać część tego nastawu np. z Pale Ale które stoi obok na cichej ? ewentualnie jak pomóc fermentacji , dodać po zlaniu na cichą nowe US 05 ? Edited May 29, 2012 by pepe11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted May 29, 2012 Author Share Posted May 29, 2012 Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji. trochę wolno pracuje , stało tydzień na burzliwej , nie wiem jak te drożdże wytrzymają alkohol bo czuć , że jestco nie dziwi biorąc pod uwagę recepturę ( i mój błąd , sok to nie syrop ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted May 29, 2012 Author Share Posted May 29, 2012 Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca. zalecana była burzliwa 10 dni , brak cierpliwości wygrał z rozsądkiem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts