Jump to content

problem z RIS

Recommended Posts

uwarzyłem RIS z receptur ,, Znakomite piwa '' jednak sok z czarnej porzeczki zastąpiłem syropem

przy zlewaniu na cichą spróbowałem trochę i porzeczka dominuje , dużo już jest mocy. Boję się czy drożdże podołają . Mam pytanie , czy jest sens zmieszać część tego nastawu np. z Pale Ale które

stoi obok na cichej ? ewentualnie jak pomóc fermentacji , dodać po zlaniu na cichą nowe US 05 ?

Edited by pepe11

Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji.

Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji.

trochę wolno pracuje , stało tydzień na burzliwej , nie wiem jak te drożdże wytrzymają alkohol bo czuć , że jest

co nie dziwi biorąc pod uwagę recepturę ( i mój błąd , sok to nie syrop )

Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca.

Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca.

zalecana była burzliwa 10 dni , brak cierpliwości wygrał z rozsądkiem .