kenickie Posted June 1, 2012 Share Posted June 1, 2012 Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012. Czy taki zapach jest normalny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 1, 2012 Share Posted June 1, 2012 Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012. Czy taki zapach jest normalny? Tak. Drożdże piwne specyficznie pachną. Jeśli nie pachnie to jak kiszone ogórki/ocet to możesz być spokojny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted June 1, 2012 Share Posted June 1, 2012 Też ostatnio używałem tych drożdży, zapach fermentacji jest specyficzny, trochę inny niż WB-06 czy 3068. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted June 2, 2012 Share Posted June 2, 2012 Przeważnie przy każdym starterze po otwarciu paczki (zawsze robię starter min.0,3l) czuję zielone jabłuszko (aldehyd octowy?) To normalne, a nawet wskazane. Drożdże to drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenickie Posted June 2, 2012 Author Share Posted June 2, 2012 Dzieki panowie, uspokoiliscie mnie Drożdże ładnie wystartowały i aktualnie ucztują na moim pszeniczniaku. Mam nadzieje że coś z tego piwa będzię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts