zbynekkk Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Czy ktoś z Was już się z tym zmierzył? Ciekawi mnie technologia, a raczej jak bardzo odbiega od piwowarstwa. No i czy to jeszcze piwo, czy już miód pitny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 A możne ktoś pomoże w biegłym tłumaczeniu: Grains & Extracts: 2 - 3.3 lb (1.5 Kg) cans of Munton's Amber LME 2 lb. HH Amber DME 1.5 lb CaraRed Malt grain, cracked 1.5 lb Belgian CaraMunich grain, cracked 1 lb Belgian Special B grain, cracked 0.5 lb Chocolate grain, cracked Other Ingredients: 6.6lbs Buckwheat Honey 4.6lbs Raw Clover/Alfalfa Honey 2 oz Vanguard hops (dried, whole) 1 oz Sterling hops (dried, whole) 1 tsp Amylase enzyme 2 11.5 g packets of SafBrew S-33 yeast Water to make 8 gallons 02/05/10 For the specialty grains I use Wayne's "partial mash", bring 2 gallons of water to a boil, then take off heat, when temp lowers to 175f stir in all the grains, then when it hits 155f stir in 1 tsp of Amylase enzyme, wrap with towels and allow to steep for 1 hour. Then I strained that and steeped in it another gallon of 155f water for a half hour, the strained that (and pressed a bit). Then I brought the liquid to a boil (had to use 2 pots...) and put in 2oz of Vanguard hops. 40 minutes in I added 1oz of Sterling hops. When it hit an hour I put both pots into ice bath to cool and started trying to scoop out all the hops. This is where I made a mistake and may end up with a much hop-y-er brew than intended, I realized when I was pouring the wort through a strainer into my fermenter that I had accidentally left most of the hops in the liquid for a full extra hour while they cooled... oh boy... we'll see I guess! Then I made my second mistake, after adding 6.6lbs of buckwheat honey I eye-balled my Clover/Alfalfa addition, aiming for about 3.5lbs, ended up putting in 4.6lbs for a total honey addition of 11.23lbs. I blended everything together with my trusty lees stirrer, and topped it off to the 8 gallon mark with cool water, aerating well. SG: 1.096, fair bit higher than Wayne's 1.088, I guess I won't know what ABV it is until I see the FG. Then I made my 3rd, but not huge, mistake by adding 6g fermaidK pre-pitch. I didn't see anything in Wayne's brewlog about how he rehydrated the yeast, so I just did it in 30 degree C water with about 11g of goferm (didn't want to go for the full 1.5g per g of yeast.. that's a lot of goferm for one brew!). Then I acclimatized the yeast in steps to the 22 degree wort (keep wanting to call it must) and pitched. ----- 02/06/10 It's about 13 hours after pitch now, and I'm not sure if I killed the yeast or if it's fine. There's a thick layer of foam on it, but there has been since before pitch, and I can't hear any bubbling, or see/smell anything decisively fermenting. I hope it's okay, I probably shouldn't be so paranoid but I've never done anything like this recipe before. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Robiłem braggota w 2011r jakoś późną wiosną. Nie robiłem wg tego przepisu ale sam sobie wymyśliłem recepturę lecz ta niestety poszła w kosmos razem ze złamaną kartą pamięci (nie noście karty pamięci w portfelu) ..... Z tego co pamiętam było tak: - miód wielokwiatowy 10kg - ekstrakt płynny WES ciemny 0,5kg - ekstrakt płynny jasny WES 1,7kg - chmiel hmm tylko jaki i ile, chmielenie raczej z godzinę trwało Blg startowe chyba 34 Drożdże Bayanys G995 To jest już raczej miód pitny nie piwo. Ostatnio tego próbowałem jest całkiem niezły ale ciężki to trunek wyszedł. Ma dopiero lekko ponad rok więc postać jeszcze musi co najmniej kolejny roczek lub dwa - to młodzian jeszcze .... artudittu1989 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Ja widziałem taki oto przepis (na 19 litrów): Słód pale ale - 2440 g Słód Cararye - 490 g Słód wędzony - 160 g Palony jęczmień - 160 g Miód - 3670 g Chmiel Northern Brewer - 13 g Zacieranie 90 min w 70C Gotowanie 60 min, chmiel dodany po 5 minutach, miód po 30. Fermentacja miesiąc w 16C za pomocą odpornych na alkohol szkockich drożdży, bądź drożdży miodowych/szapmańskich Parametry: Blg początkowe: 28 Blg końcowe: 3.5 ABV: 13% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 w czeluściach szafki odnalazłem 2 pokaźne słoiki miodu. Miód wygląda mocno nieapetycznie. Jestem daltonistą, ale stawiam, że jest koloru brązowego po rozmowie z mamą strzelam, że ma jakieś 5 lat. Może nawet więcej. Z tego co mówią rodzice miód popsuć się nie może. Prawda to? Użylibyście takiego miodu do piwa? Jeśli faktycznie ten miód by się nadawał uwarzyłbym bragotta. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 miód się jak najbardziej może popsuć, ale to już by rodzice dawno wiedzieli jak brąz to bym strzelał że gryka. sycić i do braggota z tego co właśnie doczytałem powyżej wychodzi że miód ze 30 minut się pogotuje to i powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Jeżeli miód nie jest zapleśniały spokojnie możesz go użyć a nawet bez obaw zjeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Możesz zrobi miód pitny, możesz i braggota, możesz zjeść albo do herbaty dodać Gryka jest raczej bardzo ciemnym miodem, skoro ten jest tylko ciemny to może być innego rodzaju Najlepiej spróbować. Miód raczej się nie psuje, wyciągnięty z grobowców faraonów był zdatny do zjedzenia. Natomiast może zafermentować, gdyby tak się stało to łatwo to poznać (masa bąbelków i miód ma strukturę gąbki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dzięki za wskazówki Pozostała więc tylko spróbować tego miodu i uklecić jakąś sensowną recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Prawdziwy miód nie zepsuje się nigdy. Fałszowany może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mało widziałeś milordzie. Jak ma w sobie dużo wody(wyciągnięty za wcześnie z ula, zanim zdążył dobrze odparować, albo specyficzny gatunek miodu, chyba Lipowy potrafi czasem tak mieć) to może zafermentować. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mało widziałeś milordzie. Jak ma w sobie dużo wody(wyciągnięty za wcześnie z ula, zanim zdążył dobrze odparować... Czyli fałszowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się