Jump to content

AIPA - prośba o ocenę

Oskaliber

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie tą recepturę jakiś miesiąc temu, teraz ją weryfikuję bo czas warzenia się zbliża i zastanawiam się skąd wziąłem tyle tego monachijskiego? Przeglądam inne receptury i albo on nie występuje albo jest go dużo mniej, no ale przejdźmy do konkretów:

16Blg, 19SRM, 69IBU

Pale Ale 3.8kg

Monachijski 1.4kg

Carapils 0.25kg

Caraamber 0.25kg

Caramel/Crystal 30EBC 0.25kg

Zacieranie jednotemperaturowe 66C

Chmielenie:

Simcoe 25g - 60min

Citra 10g - 25min

Simcoe 10g - 20min

Cascade 10g - 15min

Citra 15g - 2min

Simcoe 15g - 2min

Cascade 15g - 2min

Cascade 15g - na zimno

Citra 15g - na zimno

Gips piwowarski 4g

Mech irlandzki 4g

Safale US-05

Czy wyjdzie z tego coś sensownego? Co byście zmienili?

Dla mnie OK.

Trochę dużo wszelkich karmelowych, ale jasnych więc ujdzie.

Myślę, że w AIPA-ie kluczowe jest chmielenie, a to daje dużą dowolność.

Wywal Carapils i zostaw do jakiegoś pilsa, przy takim składzie słodów podstawowych przejdzie niezauważalny. Zacieranie powinno być wytrawne, myślę, że 65°C może być lepsze ale to już szczegół. Trochę przekombinowane to chmielenie w okolicy 20 minuty.

Już mam tego Carapilsa kupionego i ześrutowanego, a pilsy to najbliżej w zimę, więc się zepsuje to go już sypnę.

Prześledziłem dużo receptur na AIPA w 'zapiskach piwowarów domowych' i czasami też widziałem nieźle kombinowane pomysły na chmielenie, więc zrobię tak jak piszę i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Zastanawia mnie tylko ten monachijski. Nie za dużo go tam? W końcu z tego co czytam, ma on wzmacniać słodowość w piwie, a przecież nie o słodowość nam w AIPA chodzi.

Edited by Oskaliber

Mnie się ta receptura podoba, z wyjątkiem tego monachijskiego. Z mojego doświadczenia monachijski pasuje do amerykanskich piw (z drożdżami Chico i amerykańskimi chmielami), ale tylko do ok. 10% zasypu, powyżej tej ilości psuje smak piwa. Z drugiej strony jeden z nowszych IPAs, Zombie Dust używa dużo monachijskiego i jest podobno dobre.

PS. Właśnie przeczytałem mój post i to zupełnie nie ma sensu, więc zrób to co codziennie robi moja żona: zignoruj mnie pobłażliwie, po czym zrób to co chciałeś zrobić.