Skocz do zawartości

Browar ***Poremba***


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #29 Porter Bałtycki

pilzneński 4kg

monachijski I 1,5kg

wiedyński 1,5kg

karmelowy 30 0,25kg

karmelowy 600 0,2kg

pszenica prażona 0,2kg

czekoladowy 1200 0,1kg

cukier palony 0,25kg

 

Zacieranie 24:

63C - 60min + 1ml k. m. 80%

72C - 25min

76C filtracja

 

Wysładzanie 14l z 2,5ml k. m. 80%

Chmielenie 28,4l :

Hallertau taurus 20g - 60min

Sybilla 30g - 60min

Lubelski 35g - 10min

 

Cukier palony:

Cukier (250g) z 5 gramami fosforanu dwuamoniowego wsypany do 60ml wody i podgrzany do 147C poczym dolana szklanka wody.

 

Brzeczka - 2 x 19,5l

OG - 18,5Blg (1,076)

FG - 5,1Blg (1.02)

Wydajność - 63% (BT 79%)

IBU - 40

ABV - 7,35%

Glukozy - 153gramy

Danstar Nottingham gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No to pierwsze piwo na nowym mieszkaniu więc nazwa "POREMBA" zostaje zmieniona na "STAROMIEJSKI" :)

 

 

Warka #30 Irish Red Ale

pilzneński 8,1kg

karmelowy 30 0,35kg

karmelowy 600 0,15kg

barwiący 0,1kg

 

Zacieranie 21:

63C - 35min

72C - 45min

76C filtracja

 

Wysładzanie 26l z 15ml k. m. 80%

Chmielenie l :

magnum 20g - 60min

sybilla 30g - 30min

lubelski 30g - 10min

 

Brzeczka - 2x20l

OG - 14,5Blg (1.059)

FG - 4,1Blg (1.016)

Wydajność - 70,6% (BT - 93%)

IBU - 25

ABV - 5,64%

Glukozy - 2x 109drama

Gęstwa Danstar Nottingham

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 Bitter

pilzneński 5kg

wiedyńsk 1kg

monachijski I 1kg

karmelowy 30 0,4kg

czekoladowy 400 0,15kg

pszenica niesłodowa 0,4kg

 

Zacieranie 22:

63C - 60min

72C - 25min

76C filtracja

 

Wysładzanie 26l z 14ml k. m. 80%

Chmielenie l :

challenger 50g - 60min

magnum 10g - 60min

sybilla 35g - 20min

lubelski 30g - 10min

 

Brzeczka - 2x22l

OG - 11,5Blg (1.046)

FG - 3,2Blg (1.012)

Wydajność - 66,1% (BT - 88%)

IBU - 35,1

ABV - 4,4%

Glukozy - 2x94g

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #32 Weizenbock

pszeniczny 3,27kg

monachijski I 1,3kg

wiedyński 1,2kg

pilzneński 0,5kg

karmelowy 30 0,25kg

barwiący 0,1kg

karmelowy czerwony 0,1kg

 

Zacieranie 15l z 3ml k.m.80%:

44C - 20min

52C - 15min

63C - 20min i dekokt

72C - 20min

95C - 30min

72C - 25min

78C - 5min filtracja

 

Wysładzanie 30l z 13ml k. m. 80%

Chmielenie :

taurus 15g - 60min

tradition - 10min

 

Brzeczka - 24l

OG - 16Blg (1.065)

FG - 3,7Blg (1.014)

Wydajność - 61% (BT - 79%)

IBU - 24,5

ABV - 6,7%

Glukozy 143g

Drożdże WB-06

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #33 Świąteczne

pilzneński 6kg

czekoladowy 400 0,5kg

czekoladowy 1200 0,3kg

 

Zacieranie 15l:

68C -> 63C - 90min

78C filtracja

 

Wysładzanie 25l

 

Chmielenie 31l :

magnum 15g - 60min

sybilla 40g - 30min,

przyprawy 15 min (ziele angielskie 3g, cynamon 10g, imbir 7g, gałka muszkatołowa 3g, goździki 15szt, kardamon 8g)

lubelski 40g - 10min

 

Brzeczka 25l

OG - 17,6blg (1.072)

FG - 6,5Blg ( 1.025)

ABV - 6,2%

Wydajność 69,4%(BT - 92%)

IBU - 36

Gęstwa S-33

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #34 Atak chmielu (IPA)

pilzneński 5,5kg

karmelowy 60 0,4kg

karmelowy 30 0,1kg

 

Zacieranie 13l + 2ml k.m. 80%:

63C - 50min

72C - 30min

78C filtracja

 

Wysładzanie 25l + 10ml k.m 80%

 

Chmielenie 30l :

magnum 25g - 60min

sybilla 25g - 45min,

lubelski 35g - 10min

magnum 25g 7dni

sybilla 50g 7dni

lubelski 50g 7dni

 

Brzeczka 25l

OG - 16,5blg (1.067)

FG - 3,3Blg (1.013)

ABV - 7,1%

Wydajność 73,4%(BT - 96%)

Gęstwa Danistar Nottingham

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 Tmawa 13 Ale

pilzneński 3,3kg

monachijski I 1,22Kg

karmelowy 600 0,1kg

carafa I 0,1kg

 

Zacieranie 14 :

52C - 10min

63C - 35min

72C - 40min

78C filtracja

 

Wysładzanie 22l

 

Chmielenie 30l :

sybilla 30g - 60min,

tradition 15g - 10min

 

Brzeczka 26l

OG - 13blg (1.053)

FG - 3Blg (1.012)

ABV - 5,4%

Wydajność 75,4%(BT - 99%)

Gęstwa S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #36 Extra Stout

pilzneński 5,7kg

barwiący 0,2kg

carafa II 0,15kg

jęczmień prażony 0,1kg

 

Zacieranie 16l:

63C - 45min

72C - 30min

78C filtracja

 

Wysładzanie 22l

 

Chmielenie 30l :

citra 20g - 60min

magnum 10g - 60min

tradition 25g - 5min

 

Brzeczka 25,7l

OG - 18blg (1.053)

FG - 4Blg (1.015)

ABV - 7,74%

Wydajność 80%

Gęstwa S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 Trzy zboża

pilzneński 3,3kg

pszenica 1,3kg

żyto 1kg

karmelowy 600 0,25kg

barwiący 0,05kg

 

Zacieranie 16l:

52C - 10min

63C - 45min

72C - 25min

78C filtracja

 

 

Chmielenie :

taurus 20g - 60min

sybilla 25g - 10min,

 

Brzeczka 25l

OG - 15,5blg (1.064)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 6,7%

Wydajność 71%

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy lager :)

Warka #38 Schwarzbier

pilzneński 1,8kg

monachijski I 1,8kg

pszenica 0,3kg

czekoladowy 400 0,3kg

barwiący 0,1kg

carafa II 0,1kg

 

 

Zacieranie :

67C-68C - 80min

78C filtracja

 

Wysładzanie 22l

 

Chmielenie 30l :

magnum 10g - 60min

sybilla 20g - 20min

sybilla 15g - 5min

 

Brzeczka 25l

OG - 12,7blg (1.05)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 4,8%

Wydajność 76%

Suche Saflager W-34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #39 Stout & Milk Stout

pilzneński 4kg

monachijski I 3,1kg

pszenica 0,6kg

carafa I 0,25kg

jęczmień prażony 0,4kg

barwiący 0,25kg

 

Zacieranie 24l:

52C - 10min

63C - 40min

72C - 30min (po 10min j.p+b)

78C filtracja

 

Wysładzanie 23l

 

Chmielenie 38l :

magnum 25g - 60min

taurus 25g - 60min

 

Stout

brzeczki 25l

OG - 12,6Blg (1.05)

FG - 3,6Blg (1.014)

ABV- 4,7%

Drożdże S-04 gęstwa

Glukozy - 125g

 

Milk Stout

 

brzeczki 25l + 250g laktozy

OG - 13,6Blg (1.055)

FG - ----

ABV- ----

Drożdże Windsor Danistar suche

Glukozy - ----

Infekcja i w kanał

 

Ogólna wydajność 83%

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 IPA

monachijski I 3,3kg

pilzeński 1kg

karmelowy 30 0,3kg

karmelowy 60 0,15kg

karmelowy 600 0,02kg

 

Zacieranie 13l:

52C - 15min

63C - 30min

72C - 45min

78C filtracja

 

Wysładzanie 23l

 

Chmielenie 30l :

magnum 15g - 60min

taurus 15g - 60min

sybilla 10g - 60min

tradition 21g - 10min

magnum 10g - 2min

na cicha dodane:

marynka 40g szyszka

herkules 20g szyszka

citra 12g granulat

 

Brzeczka 25l

OG - 13,7blg (1.055)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 5,5%

Wydajność 75,8%

Gęstwa S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #41 Pils

pilzneński 3kg

monachijski I 0,5kg

wiedyński 0,5kg

 

Zacieranie 13l:

55C - 3,5kg słodów i powolne podgrzewanie 10min do 63C

63C - 45min

72C - 0,5kg słodów i 45min

78C filtracja

 

Chmielenie 29,4l :

magnum 10g - 70min

taurus 15g - 70min

lubelski 35g - 10min

 

Brzeczka 25l

OG - 11,7blg (1.047)

FG - 4Blg (1.015)

ABV - 4,2%

Wydajność 76%

BrewGo-01

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #42 Robust Porter

pilzneński 2kg

monachijski I 1kg

wiedyński 0,5kg

wędzony W 0,88kg

karmelowy 60 0,5kg

karmelowy 600 0,2kg

barwiący 0,1kg

 

 

Zacieranie 15l:

54C - 10min

63C - 40min

72C - 30min

78C filtracja

 

Chmielenie 28l :

herkules sz 10g - 60min

marynka sz 20g - 60min

sybilla 20g - 20min

sybilla 25g - 3min

 

Brzeczka 24,3l

OG - 15,2blg (1.062)

FG - 4Blg (1.015)

ABV - 6,2%

Wydajność 75%

Drożdże W 34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #43 Monachijskie ciemne

monachijski I 3,3kg

pilzeński 0,6kg

karmelowy 30 0,35kg

karmelowy 60 0,05kg

karmelowy 600 0,035kg

carafa I 0,05kg

barwiący 0,1kg zimy ekstrakt do wysładzania

 

Zacieranie 15l:

63C - 10min

Dekokcja

72C - 15min

100C- 15min

72C - 30min

75C - 10min

78C filtracja

 

Chmielenie 30l :

herkules sz 10g - 60min

sybilla 10g - 60min

sybilla 30g - 2min

 

Brzeczka - 24,4l

OG - 12,6Blg (1.05)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 4,8%

Wydajność 66%

2308 Munach lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Pszeniczne

 

pszeniczny 2,2kg

pilzeński 2,1kg

 

Zacieranie 15l

45C - 10min

52C - 15min plus jęczmień

63C - 45min

72C - 25min

76C - 10min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

perle 25g - 60min

 

Brzeczki - 24,4l

OG - 12,7Blg (1.051)

FG - 4,5Blg (1.017)

ABV - 4,5%

Wydajność - 75%

Mauribrew Weiss Y1433

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #45 Brown Porter

 

pale ale 3kg

pilzeński 1kg

czekoladowy 400 0,15kg

karmelowy 600 0,12kg

biscuit 0,1kg

czekoladowy 1200 0,05kg

pszenica prażona 0,05kg

 

Zacieranie 15l:

68C - 95min

75C - 15min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

Admiral 15g - 60min

 

Brzeczki - 25l

OG - 12,8Blg (1.051)

FG - 3,5Blg (1.013)

ABV - 5%

wydajność - 75%

Gęstwa S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #46 Amerykański Stout

 

pale ale 3kg

pilzeński 1,4kg

płatki owsiane 0,47kg

kawowy 0,2kg

karmelowy 600 0,15kg

pszenica prażona 0,15kg (zimny ekstrakt do wysładzania)

szekoladowy 1200 0,1

 

Zacieranie 18,5l:

63C - 45min

72C - 25min + płatki

78C - filtracja

 

Chmielenie:

Calipso 20g - 60min

Mosaic 20g - 60min

Willamette 20g - 5min

 

Brzeczki - 24l

OG - 14,7Blg (1.059)

FG - 4,5Blg (1.017)

ABV - 5,5%

wydajność - 70%

S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 Black IPA

 

pilzeński 3,2kg

pale al 2kg

karmelowy 600 0,25kg

czekoladowy 400 0,2kg

barwiący 0,1kg (zimny ekstrakt do wysładzania)

czekoladowy 1200 0,05kg

carafa I 0,05kg

 

Zacieranie 20l:

52C - 10min

63C - 45min

72C - 25min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

marynka 38g - 60min

herkules 11g - 60min

Na zimno:

calipso 15g

mosaic 15g

citra 15g

pacyfica 20g

 

Brzeczki - 25l

OG - 15Blg (1.061)

FG -

ABV -

wydajność - 69%

gęstwa S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 3 Zboża

 

pilzeński 3kg

monachijski I 1kg

pszenica 0,75kg

żytni 0,5kg

karmelowy 600 0,05kg

 

 

Zacieranie 17l:

63C - 50min

72C - 25min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

taurus 25g - 60min

lubelski 40g - 5min

 

Brzeczki - 24,8

OG - 14,6Blg (1.059)

FG -

ABV -

wydajność - 75%

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #49 Porter Bałtycki

 

monachijski I 3kg

pale ale 2kg

cukier 0,77kg

pilzeński 0,528kg

wiedyński 0,322kg

biscuit 0,2kg

karmwlowy 600 0,2kg

czekoladowy 400 0,15kg

pszenica prażona 0,15kg

 

Zacieranie :

52C - 10min

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 25g - 60min

lubelski 35g - 5min

 

Brzeczki - 26l

OG - 18,3Blg (1.075)

FG - 3,8Blg (1.015)

ABV - 7,88%

wydajność - 68%

W-34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.