Jump to content

Warzenie w miesiącach letnich. Tak czy nie?

126 members have voted

1. 1. Czy Koleżanka/Kolega warzy w sezonie letnim?

• Nie. Za duże ryzyko infekcji.
      7
    • Nie. Nie ma warunków do przeprowadzenia poprawnej fermentacji.
      9
    • Nie. Mam takie zapasy na lato, że nie ma takiej potrzeby.
      6
    • Tak.
      104

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Spotykam na forum rożne opinie na temat piwowarzenia w czasie lata.

Jednak przeglądając zasoby sieci, widać pliki wideo, gdzie piwowarzy czynią swoją powinność w czasie upalnych dni.

Czy w innych rejonach świata, możliwość kwasiura jest mniejsza?

Zapraszam i z góry dziękuję z odpowiedź w temacie.

Ja warze przez cały rok, m.in dlatego że w piwnicy mam 18-20°C zimą i latem. W sam raz na piwa które lubię, tzn. Ales. Dzisiaj na zewnątrz mam 40°C, w domu 23°C (klimatyzacja), a w piwnicy 20°C.

Latem warze na zewnątrz na decku, żeby nie ogrzewać domu, a zimą w garażu.

Nawet jeżeli masz temp. ~25°C ciągle możesz fermentować, np. amerykańskie pszeniczne.

Nawet jeżeli masz temp. ~25°C ciągle możesz fermentować, np. amerykańskie pszeniczne.

W piwnicy mam 18-20 0C

Chyba jedynm rozwiazani jest lanie goracej brzeczki do fermentora, zamkniecie go i studzenie w wannie.

W trakcie chłodzenia chłodnicą zanurzeniową, może coś się przyplątać?

Ja warzę cały rok średnio co 3 tyg. czasami częściej. Leję gorącą brzeczkę do fermentora i na drugi dzień zadaje drożdże. Do tej pory na 32 warki jeden ocet i żadnej innej infekcji, oprócz tego że alt i kolecsh nie miał gazu.

Teraz na fermentacji jest dunkel weizen w temp. 24oC i zapewnej wyjdzie dobry jak każdy :D

Edited by Qxa

Ja ważę cały rok średnio co 3 tyg. czasami częściej. Leję gorącą brzeczkę do fermentora i na drugi dzień zadaje drożdże. Do tej pory na 32 warki jeden ocet i żadnej innej infekcji, oprócz tego że alt i kolecsh nie miał gazu.

Teraz na fermentacji jest dunkel weizen w temp. 24oC i zapewnej wyjdzie dobry jak każdy :D

Lejesz wrzątek, czy taką trochę przestudzoną brzeczkę? Ja myślałem o lekkim przestudzeniu, ale pewnie lepiej wlać wrzątek żeby fermentator się lepiej z dezynfekował.

Edited by Afghan

Leję jak tylko chmieliny opadną na dno gara. Jest bardzo gorąca.

Mi przy wrzeniu temperatura podnosi się o jakieś 4-5oC do około 24-25C. A warzenie odbywa się w garażu.

Edited by Qxa

Jak napisał Zgoda - trzeba jakoś zapewnić dostawy świeżej pszenicy, więc warzyć trzeba ;)

W piwnicy przy obecnych upałach mam 19-20°C, czyli idealnie. Poza tym dysponuję lodówką do celów jedynie piwowarskich (w tej chwili mam na burzliwej pilsa, temp. fermentacji 8,5°C)

Myślę, że najgorzej jest z chłodzeniem i tutaj nie ma złotego środka: albo powolne chłodzenie w zamkniętym fermentorze co odbija się na jakości piwa, albo większe ryzyko infekcji przy "normalnym" chłodzeniu i przelewaniudo fermentora (przeciągi, muszki owocówki itp.).

W Dublinie :) We Wrocku chyba upaly sa :)

Upały we Wrocławiu wciągu dnia, na wieczór burze jak ta lala, strach się pałętać po ulicach;)

Co do waRZenia (do Afghana :P) piwka w lecie to pszenica i alesy idą równo bo w piwnicy 18-20 st. Ogrzewanie domu nie jest duże bo zamykam się w jednym pokoju i pilnuję żeby żadne muszkowe gadziny mi do brzeczki nie wpadały!

Warzę w otwartym garażu ,a fermentuję w piwnicy w 18-20st.Jednak nie tak często jak w innych porach roku.