tomek9507 Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 mam problem ponieważ zagotowalem 1,3l ekstratu ostygło to w garku. wlałem do tego drożdże i zamieszałem, wlałem do butelki 4l, i zamątowałem rurke fermentacyjną na winklu butelki, szczelnie zeby powietrzeprzechodziło tylko przez rurke, i teraz niewiem czy to zacznie fermentować proszę o odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Powinno zacząć. Zamiast rurki fermentacyjnej lepiej przykryć wylot butelki sterylną folią aluminiową, i mieszać zawartość kołysząc butelką od czasu do czasu tomek9507 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek9507 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 thx, ale na zdjęciach widze to z tymi rurkami, i jak zobacze w tej rurce wode to będe miał pewność. a da się jakoś przyspieszyc ten proces? i po ilu dniach będzie to gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek9507 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 a mogą byc zwykłe drożdże kuchenne?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Lepiej nie, efekt smakowy będzie nie najlepszy tomek9507 and mimazy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek9507 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 a nadają się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Wydaje mi się, że coder wykazuje bardzo dużo cierpliwości... Myślę że rozsądnym posunięciem przed zadawaniem pytań typu czy drożdże babuni z biedronki się nadają będzie poczytać Wiki oraz forum. Ja zanim zadałem swoje pierwsze pytanie przeczytałem chyba 80% napisanych tu tematów. Po takiej lekturze nie wiele zostaje niejasnych zagadnień. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek9507 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 MI NIE CHODZI O SMAK TYLKO O %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Atak trolli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Z IQ Forresta Gumpa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Nie obrażaj Forresta Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 (edited) Rozumiem, ze OP nadaje z Norwegi badz innego kraju skandynawskiego? PS Lubie takie watki do zamkniecia. Edited July 10, 2012 by mirogster Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek9507 Posted July 10, 2012 Author Share Posted July 10, 2012 zartuje przecież chodzi mi tylko o to czy na tych drożdżach uda się uważyć piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Jak zaczna pracowac w tym starterze, to raczej tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 Oczywiście. Choć lepsze by były np drożdże Turbo - tyle że to po 24h musiał byś już pić, bo inaczej zeżarły by wiadro. No i smaku to nie będzie miało za wiele, ale przecież alkohol przykryje Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirogster Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 @Gabe ja jak chce % ze startera, to zawsze wczesniej wychylam kilka 50tek i pozniej lyk startera Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 (edited) Coder jest dla mnie mistrzem delikatności W iście angielskim stylu z drożdży piekarniczych nawet bimber będzie kiepski. Są do wypieków jak sama nazwa wskazuje. Piwowarskie do piwa (odpowiedni szczep do danego typu piwa) winiarskie do wina (j/w) gorzelnicze do bimbru piekarnicze do wypieków... Edited July 10, 2012 by mimazy Fidel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted July 10, 2012 Share Posted July 10, 2012 A ja się zastanawiam po co robić starter z drożdży piekarniczych? Przecież w paczce, niekiedy po niecałej złotówce, jest 100 g robaczków. Baaaaaa, przy pierwszych podejściach kostka taka będzie najpewniej czystsza mikrobiologicznie niż starter. Chyba, że szczepimy tanka 10000 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts