Makaron Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 13E. American Stout Aroma: Moderate to strong aroma of roasted malts, often having a roasted coffee or dark chocolate quality. Burnt or charcoal aromas are low to none. Medium to very low hop aroma, often with a citrusy or resiny American hop character. Esters are optional, but can be present up to medium intensity. Light alcohol-derived aromatics are also optional. No diacetyl. Appearance: Generally a jet black color, although some may appear very dark brown. Large, persistent head of light tan to light brown in color. Usually opaque. Flavor: Moderate to very high roasted malt flavors, often tasting of coffee, roasted coffee beans, dark or bittersweet chocolate. May have a slightly burnt coffee ground flavor, but this character should not be prominent if present. Low to medium malt sweetness, often with rich chocolate or caramel flavors. Medium to high bitterness. Hop flavor can be low to high, and generally reflects citrusy or resiny American varieties. Light esters may be present but are not required. Medium to dry finish, occasionally with a light burnt quality. Alcohol flavors can be present up to medium levels, but smooth. No diacetyl. Mouthfeel: Medium to full body. Can be somewhat creamy, particularly if a small amount of oats have been used to enhance mouthfeel. Can have a bit of roast-derived astringency, but this character should not be excessive. Medium-high to high carbonation. Light to moderately strong alcohol warmth, but smooth and not excessively hot. Overall Impression: A hoppy, bitter, strongly roasted Foreign-style Stout (of the export variety). Comments: Breweries express individuality through varying the roasted malt profile, malt sweetness and flavor, and the amount of finishing hops used. Generally has bolder roasted malt flavors and hopping than other traditional stouts (except Imperial Stouts). Ingredients: Common American base malts and yeast. Varied use of dark and roasted malts, as well as caramel-type malts. Adjuncts such as oatmeal may be present in low quantities. American hop varieties. Vital Statistics: OG: 1.050 ? 1.075 IBUs: 35 ? 75 FG: 1.010 ? 1.022 SRM: 30 ? 40 ABV: 5 ? 7% Commercial Examples: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout, North Coast Old No. 38, Bar Harbor Cadillac Mountain Stout, Avery Out of Bounds Stout, Lost Coast 8 Ball Stout, Mad River Steelhead Extra Stout 13E. American Stout Aromat: Umiarkowane do mocnych aromaty słodów palonych, często posiadają aromaty palonej kawy albo gorzkiej czekolady. Aromaty spalenizny albo węgla drzewnego są niskie albo niewyczuwalne. Średni do niskiego aromat chmielowy, często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli amerykańskich. Estry są opcjonalne, ale mogą być do średniej intensywności. Lekkie aromaty alkoholowe są również opcjonalne. Brak diacetylu. Wygląd: Generalnie ciemno czarny kolor, aczkolwiek niektóre przykłady mogą wydawać się bardzo ciemno brązowe. Wysoka, długo utrzymująca się piana koloru od żółto brązowego do jasnobrązowego. Przeważnie nieprzejrzyste. Smak: Umiarkowane do bardzo mocnych smaki palonych słodów, często smakujące kawą, palonymi ziarnami gorzkiej kawy, albo gorzko-słodkiej czekolady. Może mieć delikatny smak przypalonej kawy, ale jeśli ten smak jest obecny, nie powinien być uwydatniony. Niska do średniej słodkość słodowa, często z bogatymi smakami czekolady albo karmelu. Średnia do mocnej goryczka. Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli amerykańskich. Lekkie smaki estrowe mogą być obecne, ale nie są obowiązkowe. Średni do wytrawny finisz, okazjonalnie wraz z lekką nutką spalenizny. Smaki alkoholowe mogą być obecne nawet na średnim poziomie, ale muszą być gładkie. Brak diacetylu. Tekstura: Średnia do pełna treściwość. Może być raczej kremowe, w szczególności gdy w celu wzmocnienia treściwości były użyte małe ilości owsa. Może zawierać troszeczkę palonej ostrości, ale ten charakter nie powinien być zbytnio uwydatniony. Średnio wysokie do wysokie nagazowanie. Lekka do umiarkowanie mocnej ciepłość alkoholowa, ale gładka i niezbyt gorąca. Ogólne wrażenie: Mocno chmielone, gorzkie, mocno palone piwo w stylu Foreign Stout (odmiana eksportowa) Komentarz: Browary prześcigają się w zróżnicowaniu w profilu palonego słodu, słodkości słodowej, smaku i zapachu słodowego oraz ilości chmieli użytych do nadania smaku i zapachu chmielowego. Generalnie ma mocniejsze smaki palonego słodu i chmielu jak inne tradycyjne stoutu (oprócz Imperial Stout). Surowce: Powszechne amerykańskie słody bazowe i drożdże. Używa się różnych ciemnych i palonych słodów, jak również słodów karmelowych. Dodatki niesłodowane takie jak owies mogą być użyte w małych ilościach. Amerykańskie odmiany chmielu. Podstawowe informache OG: 1.050 ? 1.075 IBUs: 35 ? 75 FG: 1.010 ? 1.022 SRM: 30 ? 40 ABV: 5 ? 7% Komercyjne przyklady: Rogue Shakespeare Stout, Deschutes Obsidian Stout, Sierra Nevada Stout, North Coast Old No. 38, Bar Harbor Cadillac Mountain Stout, Avery Out of Bounds Stout, Lost Coast 8 Ball Stout, Mad River Steelhead Extra Stout Praca wspólna Makaron i Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now