Jump to content

temperatura zacierania

Recommended Posts

Witam Szanownych Piwowarów po mojej małej nieobecnosci na forum.

Uwarzyłem ostatnio belgian amber abbey. Receptura podaje nastepujace czasy i temp. zacierania:

65 C- 50min

73C - 10min

79C - 2min!!!!!!!!

Wysładzać w 75C

Czemu miało słuzyc przetrzymanie zacieru w 79C przez 2 minuty? W tej temperaturze to się z reguły wysładza.

Pzdr

Lukas

Ja podnoszę właśnie temp. do 78-79°C bo zaraz po jej osiągnięciu przekładam młóto do kadzi filtracyjnej (fermentor) i wiem, że temperatura natychmiast spada o 2-3°C.

Zmniejszenie lepkości zacieru, zabicie enzymów, oczekiwanie na ułożenie złoża obniża temp więc lepiej mieć go cieplejszy itp. :)

Ja bym mash out określił raczej jako neutralizację enzymów.

Jeszcze ktoś pomyśli o enzymach jak o drożdżach i będzie chciał je rozmnożyć je na mieszadle magnetycznym ;)

Tez wlasnie myslalem ze tu chodzi raczej o neutralizacje enzymow. W sumie nic nowego , zawsze na koniec podgrzewałem do 80 C i filtrowałem. Wode do wysładzania mam z reguły w temperaturze tuż przed 80.

Dzieki za wyjasnienia.

Lukas

• 1 year later...

Kupiłem zestaw belgian amber abbey . W Recepturze jest tak napisane

Do 16 l wody w temp 47 wsypać ześrutowane słody

Zacieranie

65 C- 50min

73C - 10min

79C - 2min

Wysładzać w 78C

Czy dobrze rozumiem. Jak mam wodę w temperaturze 47 sypie słody to wtedy temperatura spada o 4 stopnie do dołu (ok 43). Jak wszystko wsypie i wymieszam to od razu podgrzewam do 65 ?

Czy mam ustawić wodę w wyższej temperaturze a po wsypaniu że była temperatura 47 a później od razu podnosić do 65.

W obu przypadkach od razu podnosić temperaturę do 65 czy poczekać , ile czasu ?

Wiem że te posty stare, ale odpowiem, żeby wyprostować żeby ktoś później się nie mylił.

Czemu miało słuzyc przetrzymanie zacieru w 79C przez 2 minuty? W tej temperaturze to się z reguły wysładza.

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Mash_out

Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.

Mash-out, czyli wysładzanie.

Mash out i wysładzanie to dwie różne czynności. Mash out to podniesienie temperatury zacieru, a wysładzanie to zabieg przelewania wody przez zacier, aby uzyskać więcej brzeczki.