crosis Posted September 1, 2012 Share Posted September 1, 2012 (edited) Czołem, skomponowałem sobie taką recepturkę na wita: Pilzneński Strzegom 2kg Pszeniczny Strzegom 0,7kg Pszenica niesłodowana 1kg Płatki owsiane 0,5kg Karmel 30 Strzegom 0,5kg płatki i pszenica: kleikuję - 66* - 30', 100* - 10' Główny: 54°C - 30min, i dodanie płatków 64°C - 60min, 72°C - 15min 78°C - 5min BS2 mówi, że to będzie miało 10,6 EBC... dodać czegoś na przyciemnienie czy program mnie oszukuje? Z góry dzięki za pomoc Edited September 1, 2012 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 1, 2012 Share Posted September 1, 2012 A po co chcesz przyciemniać? Tak jest dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted September 1, 2012 Author Share Posted September 1, 2012 W sumie... Sam nie wiem, BS2 pokazuje, że to się nie mieści w stylu. Dlatego myślałem o przyciemnieniu. A sama receptura jak? Chmielić chcę Magnum i Lubelskim, do tego 15g kolendry w dwóch porcjach i curaco też w dwóch. Planuję z tego mieć ponad 20l 12BLG. Ilość będzie zależna od wydajności Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 1, 2012 Share Posted September 1, 2012 Robisz piwo dla smaku, nie dla stylu. Będzie dobre. Lusterko87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted September 2, 2012 Share Posted September 2, 2012 A sama receptura jak? Jak dla mnie za duż kolendry. Zamiast curacao dałbym świeżą skórkę z cytrusów. Z magnum też bym zrezygnował, na rzecz lubelskiego. Dałbym mniej karmelowego, albo w ogóle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted September 3, 2012 Author Share Posted September 3, 2012 Ostatecznie zmieniłem, jest w podlinkowanym wątku. Nie wyjdzie z tego pewnie dobry witbier, ale może wyjść całkiem przyjemne piwko o ile ktoś lubi mały ekstrakt połączony z wyraźnym chmielem... Poszło odrobinę świeżej skórki, ale nie wiem czy 25g wystarczy.... nawet jeśli, to sporo cytrusów powinienem dostać z drożdży. Kolendry dałem więcej, bo ostatnio jej prawie nie czułem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 BS2 mówi, że to będzie miało 10,6 EBC... dodać czegoś na przyciemnienie czy program mnie oszukuje? Z góry dzięki za pomoc Chyba na rozjaśnianie : Color: 3,9-7,9 EBC Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted September 4, 2012 Author Share Posted September 4, 2012 no teraz to na pewno będzie odpowiedni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts