coder Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Spotkałem się z praktyką dodawania do warzenia 1/2 łyżeczki pożywki dla drożdży Wyeast Nutrient Blend, podobno dobrze wpływa na fermentację. W Polsce nie jest dostępna, ale może którać z wieloskładnikowych pożywek winiarskich byłaby podobna - co wy na to, winiarze? Był już o tym watek na browar.biz: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75084 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted January 15, 2014 Share Posted January 15, 2014 Czy ta pożywka faktycznie coś daje? Najbardziej interesowałoby mnie przyspieszenie startu fermentacji lagerów, bo u mnie w 8C startowała ostatnio 2 dni (zadana świeżą gęstwą). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 15, 2014 Share Posted January 15, 2014 Jake, masz na myśli coś takiego ? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/281-pozywka-dla-drozdzy-wyeast-10g.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted January 15, 2014 Share Posted January 15, 2014 Tak, kupiłem nawet na próbę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 16, 2014 Share Posted January 16, 2014 Też tak z ciekawości to kupiłem stąd moje zainteresowanie w temacie. Jeżeli ktoś miał z tym do czynienia to z chęcią usłyszę opinię co zaobserwował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 16, 2014 Share Posted January 16, 2014 To jest taka sama pożywka jaka jest w aktivatorze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Czy ktoś z Was tego używa? Jest sens w przypadku drożdży płynnych (opcja bez aktywatora)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Jest sens. To to samo co w wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Od kilku warek stosuję. Mam wrażenie że zwiększyła się ilość gęstwy na dnie fermentatora po zakończeniu fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 OK, zrobię test i ja . Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Z tego co wiem, to ta pożywka zawiera m.in. cynk, którego brakuje w brzeczce a który wzmacnia odporność drożdży na % Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy. Drożdże dostarczone przez producenta mają nagromadzony zapas cynku. Używając gęstwy fermentujemy kolejnymi pokoleniami drożdży, które już potrzebnego cynku nie maja skąd wziąć (w brzeczce jest go niedobór). Jest to główny (poza dostępnością tlenu) czynnik ograniczający potencjał drożdży do namnażania się. Sprawa ważna również przy starterach - tam namnażamy drożdże jeszcze przed właściwą fermentacją - więc jeśli tę chcemy mieć poprawną, warto sypnąć pożywki z cynkiem. Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia z użyciem drożdży suchych. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 A ile pożywki sypnąć do startera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) jeśli używasz pożywki Wyeasta, to producent sugeruje przy starterach tyle samo pożywki, co dla całej warki, czyli pół łyżeczki (2.2gr) Edited February 20, 2015 by 1therion bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Taka do piwa się nada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Taka do piwa się nada? Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 (edited) jeśli używasz pożywki Wyeasta, to producent sugeruje przy starterach tyle samo pożywki, co dla całej warki, czyli pół łyżeczki (2.2gr) Konsekwencją użycia tej pożywki w starterze będzie jego kwaśny smak - sama pożywka w smaku jest bardzo kwaśna. Piszę o tym bo sam ostatnio, po zadaniu startera, spróbowałem jego resztek i przeraziłem się jego kwaśnym smakiem. Pierwsza myśl - infekcja, ale po chwili namysłu doszedłem do przyczyny tej kwaśności. Edited April 20, 2015 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 I ja się ostatnio przeraziłem, pisałem o tym tutaj. Spróbowałem startera przed zadaniem, a tam kwach. Smak OK, zapach OK, ale kwaśny. Nie powiązałem tego z użyciem pożywki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Taka do piwa się nada? Azotu i fosforu w brzeczce jest wystarczająca ilość. Mam zaplanowane warzenie na ten tydzień, a cała pożywka mi wyszła. Szkoda mi bulić 17 PLN za kuriera i 5 PLN za paczkę pożywki, więc pytanie, czy da się ją czymś innym zastąpić (szerzej dostępny produkt, o podobnym składzie)? W ostateczności po prostu jej nie dodam, świat się nie skończy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 To tym razem nie dodawaj i kup sobie przy okazji. Ja na Twoim miejscu kupiłbym duże opakowanie pożywki. Bardziej się opłaca i na dłużej wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Taki jest plan, bo 10 gr. to jednak za mało i potrafi się skończyć w nieoczekiwanym momencie . Jak to Dagome określił, ilość homeopatyczna. Szkoda, że tylko w CP większe paczki mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maggot Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 A używał ktoś z was tej pożywki do rehydratacji suchych drożdży ? Jakieś lepsze efekty ? Szybszy start ? czy nie warto ? http://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/suche/go-ferm-7-5g.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 (edited) Z testów praktycznych, osoby wspomnianej w opisie, ogólnie wynika, że dzięki niej drożdże szybciej powracają do życia po liofilizacji, są bardziej aktywne, ich kondycja jest lepsza. Ale jaki efekt smakowy, i czy zauważalny, jest na finalnym produkcie (piwie) to już sprawa na czyjeść, dalsze testy. Edited May 6, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 (edited) Pożywka jest szczególnie ważna prze ponownym używaniu gęstwy Czy tyczy się to też gęstwy po sucharach? Logika podpowiada że tak, ale pytam bo to: Za to wydaje się to zupełnie zbędne podczas warzenia fermentacji z użyciem drożdży suchych zasiało u mnie wątpilwości. Edited May 7, 2015 by lukasmac Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Tak, tyczy się to używania każdej gęstwy, także po sucharach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now