kristof1984 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Cukier wpływa negatywnie na piwo, ale obniża również koszty. Wiadomo, że w piwowarstwie domowym nie o to chodzi, ale chciałbym wiedzieć. Piwo z brew-kitów jest w prawie połowie z cukru, a da się je pić (stąd myśle ze 10-20% nie powinno być problemem). 1.Ile procent cukru można dodać, by nie wpłynąć negatynie na smak piwa?? Ja daje czasami 100-200g do 20ltr brzeczki (jak zacieranie wyjdzie mniej efektywnie). Wiem, że do mocnego piwa można więcej. 2. Czy można zacierać tylko w 70-72°C i do tego dać więcej cukru?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 (edited) Przecież przy zacieraniu z ziarna, koszt zastąpienia ekstraktu cukrem będzie śmieszny. Ile zaoszczędzisz na warkę 4-6zł? :rolleyes: To ma sens jedynie przy drogich ekstraktach/brewkitach. PS: Aha, 100-200g to większość z nas dodaje do refermentacji. Jest to więc na pewno ilość bezpieczna. Edited January 18, 2009 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Ale po co wogóle dodawać cukier...? Przecież dla daneg typu piwa i przy odpowiednim zasypie słodu,ilość cukrów powinna być co najmniej wystarczająca... Może się myle,ale... Poza tym tak jak napisał kopyr jak już czegokolwiek dodawać to ekstrakt,tylko i wyłącznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 cukru używa się rutynowo jeżeli chcemy otrzymać lepsze odfermentowanie, szczególnie przy zacieraniu z ekstraktów. Przyjmuje się , że 20% nie powinno zepsuć smaku piwa, ale nie należy nadużywać tego środka. Choćby dlatego, że nie każde piwo powinno być wytrawne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 (edited) Z mojego doswiadczenia uzylbym raczej glukozy, zamiast cukru. Przy 10% dodatku piwo nie mialo dziwnych posmakow. Przy moim IPA z dodatkiem glukozy, zwiekszona wytrawnosc spowodowala bardzo mocno odczuwane smaki chmielowe i goryczke. Co wazne przy fermentacji z udzialem dodatku cukrow trzeba zadbac jeszcze bardziej o poprawna fermentacje. Trzymanie sie nizszych przedzialow temperatur i odpowiednia ilosc drozdzy na strat na pewno pozytywnie wplynie na smak piwa. PS Nie twierdze, ze 20% by zle wplynelo(pod warunkiem dobrze przeprowadzonej fermentacji), ja nigdy nie mialem potrzeby dodania takiej ilosci. Edited January 19, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now