kristof1984 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ostatnio czytaem o piwie miodowym. W sumie to po prostu miód pitny z chmielem, ale bardzo lekki (niskie blg). Owoce przynajmnie kika wików wcześnie były częsstymi dodatkami do piwa. Mam pytanie, czy można zrobić w ten sposób z wina owocowego, piwo owocowe. Czyli owoce troche cukru, powiedzmy całość do 10-12 BLG i do tego troche chmielu ub inne przyprawy. A potem fermentacja, butelkowanie jak z piwem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Powiedzmy do brzeczki mozan dodac soku owocowego. Mozna robic cydry i perry. Duzo rzeczy mozna z owocami robic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristof1984 Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Ale czy jest sens robienia tyko z owoców? Na wzór "piwa" miodowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Sens w warzeniu jest zawsze Tylko kwestia czy masz albo ktos wsrod znajomych czy rodziny ma ochote na takie piwo. A co do robienia piwa z owocami to czesc ludzi dodaje je do ferementacji albo refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ja jestem nadal tradycjonalistą - woda,słód,chmiel i drożdże. Oczywiście każdy może eksperymentować tylko czy znajdzie degustatorów jak napisał BARONVONZUK. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now