Makaron Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 (edited) Jeśli ktoś nie ma możliwości gotowania na gazie i ma ograniczoną ilość pieniędzy, może sobie samemu w całkiem łatwy sposób zbudować bojler (HLT) do podgrzewania wody do zacierania/wysładzania, a poźniej do gotowania brzeczki. Do zbudowania tego urządzenia potrzebne będą czajniki, fermentor oraz troche kabli. Szczegóły tutaj, niestety po angielsku, ale jeśli będzie zainteresowanie tym tematem to przygotuje coś. http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=117455#117455 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=13194 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=119598#119598 Edited January 25, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Ciekaw jestem na ile warek starczy takie rozwiązanie. Czy plastik pod wpływem temperatury .nie zacznie się odkształcać lub rozwarstwiać. Rozumiem, że to rozwiązanie tylko do zagrzania wody a zacieranie w lodówce i gotowanie brzeczki i tak na gazie lub w inny sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 To samo sobie pomyślałem. Chociaż te plastikowe fermentatory spokojnie wytrzymują temperaturę 100 °C to jednak jak się podgrzewa wodę to ścianki i dno fermentatora przy grzałkach są poddane przez dłuższy czas działaniu wysokiej temperatury (grzanie grzałki ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 26, 2009 Author Share Posted January 26, 2009 Nie wiem czy nie zauwazyliscie, ze czajniki z ktorych sa te grzalki tez sa plastikowe. To rozwiazanie dziala latami, bo jest powszechnie uzywane w UK. Sa nawet komercyjne wersje. Plastik ten chyba zaczyna byc plastyczny grubo powyzej 120°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Fajna sprawa, ale ja bym do tego dorzucił jakiś regulator temperatury. Bo widzę, że te grzałki są włączone bezpośrednio do sieci, czyli grzeją non-stop na maxa. Przy wysładzaniu fajnie byłoby np. ustalić 76°C i grzanie się wyłącza, ewentualnie podtrzymuje mi tą temperaturę, a ja sobie spokojnie wysładzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Fajna sprawa, ale ja bym do tego dorzucił jakiś regulator temperatury. Bo widzę, że te grzałki są włączone bezpośrednio do sieci, czyli grzeją non-stop na maxa.Przy wysładzaniu fajnie byłoby np. ustalić 76°C i grzanie się wyłącza, ewentualnie podtrzymuje mi tą temperaturę, a ja sobie spokojnie wysładzam. Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 (edited) Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Wody, złoża nie ważył bym się podrasowywać grzałką Miałem na myśli fotkę http://i214.photobucket.com/albums/cc209/desemmerson/DSC00975Medium.jpg bo domyślam się że tego najwyższego fermentora dostajemy wodę o określonej temperarurze. Edited January 26, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 26, 2009 Author Share Posted January 26, 2009 Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Wody' date=' złoża nie ważył bym się podrasowywać grzałką Miałem na myśli fotkę http://i214.photobucket.com/albums/cc209/desemmerson/DSC00975Medium.jpg bo domyślam się że tego najwyższego fermentora dostajemy wodę o określonej temperarurze.[/quote'] Do najwyzszego fermentora wlewamy zimna wode, podgrzewana jest tam do odpowiedniej temperatury (jest na boku napis HLT). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Do najwyzszego fermentora wlewamy zimna wode, podgrzewana jest tam do odpowiedniej temperatury (jest na boku napis HLT). Wiem, wiem, tylko skąd będziemy wiedzieć kiedy temperatura jest odpowiednia. W przykładzie, który zamieściłeś nie ma wspomnianego regulatora i po 30 minutach przy 2 grzałkach, temperatura wody może osiągnąć 40°C a już np. przy 4 grzałkach 60°C (piszę przykładowo). Poza tym, gdy np. zapomnimy o wyłączeniu grzałek z 230V, możemy przejechać 76°C i "po ptakach". Rozmyślałem po prostu o udoskonaleniu tego rozwiązania Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Ogólnie bardzo fajny pomysł. Cieszy coraz większa różnorodność sprzętów piwowarskich. Jeśli grzałka nie styka się bezpośrednio z fermentorem, to takie rozwiązanie może wytrzymać dość długo. Jedyny jak dla mnie problem to pobór mocy. Dla czterech grzałek, tak powiedzmy z 2kW każda, czyli razem 8000W, wychodzi prawie 35 Amperów. Może to przeciążyć instalację elektryczną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Ogólnie bardzo fajny pomysł. Cieszy coraz większa różnorodność sprzętów piwowarskich.Jeśli grzałka nie styka się bezpośrednio z fermentorem, to takie rozwiązanie może wytrzymać dość długo. Jedyny jak dla mnie problem to pobór mocy. Dla czterech grzałek, tak powiedzmy z 2kW każda, czyli razem 8000W, wychodzi prawie 35 Amperów. Może to przeciążyć instalację elektryczną. Pytanie w tym momencie po co aż 4 grzałki. Mój kociołek z Lidla ma 1,8kw i daje radę. W tym momencie 4 grzałki po 1kw w zupełności wystarczą. Problem IMO jest taki, że można tak podgrzewać jedynie wodę do wysładzania tudzież podnoszenia temp., bo jeśli będziemy podgrzewać tak brzeczkę, nie wspominając o zacierze, to na grzałkach będzie nam się masakrycznie przypalać. Przy kosztach rzędu 4x19,9zł (chyba tyle kosztują najtańsze czajniki) + 20zł fermentor, mamy 100zł za Hot Liquor Tank. A w promocji weekendowej w Lidlu można było kupić kociołek za 139zł mamy Mash Tun i Kettle w jednym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Dokładnie. Wydaje mi się, że 2 grzałki wystarczą, a czasem nawet i jedna. Nie trzeba przecież lać wody aż po brzeg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 Przewaznie w czajnikach sa grzalki cos kolo 2kW, to wystarczyly by dwie sztuki (czyli 60zl), do tego nikt nie ma zamiaru niczego w tym podgrzewac, w tytule nie bylo nic na temat kadzi zaciernej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Na Allegro grzałko są po 10 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Dokładnie. Nikt nie wziął pod uwagę, że przecież można kupić grzałki zanurzeniowe, zamiast rozwalać czajnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Dokładnie,powiercić dziury w fermentorze, wsadzić grzałki,spiąć w jeden kabel i EWENTUALNIE jakiś czujnik i sterownik,ale to już wersja ekstra. Ale pomysł bardzo dobry,szczególnie przy użyciu grzałek z allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 A co do mocy, jak myslicie ile by wystarczylo? 3kW na 25 litrow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 (edited) Dokładnie. Wydaje mi się, że 2 grzałki wystarczą, a czasem nawet i jedna. Nie trzeba przecież lać wody aż po brzeg. Dokładnie. Nikt nie wziął pod uwagę, że przecież można kupić grzałki zanurzeniowe, zamiast rozwalać czajnik. Dokładnie,powiercić dziury w fermentorze, wsadzić grzałki,spiąć w jeden kabel i EWENTUALNIE jakiś czujnik i sterownik,ale to już wersja ekstra. Ale pomysł bardzo dobry,szczególnie przy użyciu grzałek z allegro. Normalnie epidemia. A językoznawcy tak tępią tę kalkę językową. Normalnie wstyd mi. :cool2: Edited January 27, 2009 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Kopyr tylko w Tobie nadzieja ja to nic nie zauważam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 Wlasnie jeszcze raz przejrzalem zdjecia i w sumie takie proste grzalki sie specjalnie nie nadaja. Nie ma jak ich zamontowac do fermentora niestety. Brak takiego plastikowego dyngla, do ktorego mocuje sie grzalki. Ale wlasnie przegladam allegro i najtanszy czajnik 2kW kosztuje 17zl, za 14zl wiecej ma sie ta sprawde rozwiazana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Niech żyją prowizorki:cool2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Rozwiązania prowizoryczne (żeby nie powtarzać prowizorki po dziadku ) są z reguły najlepsze i najdłużej wytrzumują... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 A ile uciechy w ciągłym poprawianiu,lepieniu i wymianie.Tanio kupujesz drogo płacisz.Życie mnie nauczyło-kup raz a porządnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 No tak, ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. W sumie wiadomo kwasowka to kwasowka. Ale jesli mialbym miejsce to bym jednak zabral sie za budowe czegos w okolicach 1hl na stali nierdzewnej. I to prawde mowiac przy odrobinie inwencji (mam na mysli system do zacierania infuzyjnego w jednej temperaturze) to za rozsadne pieniadze mozna juz cos wymodzic (mowie tutaj o inwestycji rzedu 2-3tys zl). No ale to opisywane rozwiazanie jest dla osob z budzetem rzedy 100-200zl i browar o wybiciu 25L Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Masz rację."Tak krawiec kraje ile mu materii staje".No to po piwku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now