Jump to content

Czyszczenie chłodnicy zanurzeniowej

H.M.

Recommended Posts

W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA, żeby wypłukało dziadostwo z między dystansów?

Niby się dezynfekuje w gotowaniu, ale jednak brud się tam zbiera i spokoju mi to nie daje. Raz na jakiś czas pasowało by się pozbyć dziadostwa z tych dystansów, ale boję się chemii, bo nie wiem z czym mi aluminium zareaguje i co da się łatwo spłukać?

Podobnie miedziany filtrator, niby myje, dezynfekować go nie trzeba, ale z czasem czuć go specyficznie metalem, da się tego zapaszku jakoś pozbyć? (zapobiegać powstawaniu?)

dori

edytowałam temat na bardziej adekwatny

Ja swoją chłodnicę z BA co kilka warek dezynfekuje w roztworze ACE, wszystko ładnie czyści. Dodatkowo porozginałem te blaszki dystansujące aby móc łatwo wypłukac osady, które uwielbiają się tam gromadzić

W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA

Ale te chłodnice nie są z aluminium :)

Nawet tego nie doczytałem, dlatego dziwiłem się dlaczego w tytule jest aluminium :)

U, faktycznie to jakaś stal..

Dobry pomysł z tym rozgięciem dystansu.

Chodzi mi tylko o umycie, dezynfekować tego nie potrzebuje. Tylko wkurza mnie, że nie wiem co mi tam rośnie.

• 6 months later...

Hej.

Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi?

post-5920-0-64353800-1368628827_thumb.jpg

Edited by bart3q

Hej.

Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi?

post-5920-0-64353800-1368628827_thumb.jpg

Miedź pięknie czyści się CIF'em i wszelkimi innymi preparatami cifopodobnymi.

Ja swoją tak właśnie czyszczę jak zajdzie patyną czy innym dziadostwem.

• 3 weeks later...

Dzięki chłopaki! Wsadziłem chłodnicę do wrzątku z kwaskiem cytrynowym, chwilę pogotowałem, później przetarłem ją lekko gąbką do mycia naczyń i się świeci jak psu jajka;)

• 3 months later...
  • 3 months later...

Po użyciu chłodnicy płuczę ją i przecieram gąbką. Ale po jakimś czasie nieużywania jej i tak pojawia się na niej czarnawy nalot. Po gotowaniu chłodnica znów jest czysta, ale ten czarny nalot który się rozpuszcza w gorącej brzeczce nie jest szkodliwy?

W krótkim czasie na pewno nie szkodliwy. O efektach długofalowych nie wiem. :-)

Ja przed użyciem przecieram swoją chłodnicę szmatką z CIFem. Zawsze czarna jest choć chłodnica wydaje się czysta. Najlepiej byłoby chyba pogotować z kwaskiem cytrynowym.