Jump to content

pils bohemski-awaria czy jak..

Recommended Posts

może ktoś z Was miał takie doświadczenie.... Pils na przepisowej temperaturze, drożdże zadane w 10 stopniach S-23 14X ; dzisiaj wyjąłęm fermentor, wyjąłem chmiel szyszka lubelski z muśliny, mierzę blg a tu o 1 stopień wyższe od początkowego.Z 11 skoczyło na 12. Piwo jednak nie kwaśne, bardziej słodkie ale za to mam wrażenie że lekko nagazowane- ale może to już moje wrażenie..... Przelałem do drugiego baniaka, odstawiłem znowu w 10 stopni. Mam zamiar zakupić S-23 i znowu zadać. Co Wy na to ?

PS

Na dnie osad w formie bagienka, nie stały a płynny.

Czyli jak dobrze rozumiem,to w ogóle nie wystartowała Ci fermentacja. Ja bym podniósł jednak temperaturę do tych 12°C a nawet 15°C i zobaczył co się będzie działo.

Tak dokładnie. Dodatkowo na górze muśliny zauważyłem ślady nalotu biało/zielonego ale chmiel pachniał zacnie,brzeczka również, żadnego nalotu na wierzchu, sam jestem zaskoczony podniesieniem o 1 blg.... no jestem w szoku. Zakupiłem drożdże i zasypie ponownie już bez chmielu. Zauważyłem że jak na burzliwą pozostawiam chmiel to jest zmniejszona fermentacja. No ale tu nie było żadnej, co ciekawe z głupia frant robiłem próbę jodową w zacieraniu no i ok. Zgłupiałem.

Piwo jednak nie kwaśne, bardziej słodkie ale za to mam wrażenie że lekko nagazowane

Fermentacja ruszyła, zostaw jeszcze w spokoju przez kilka dni. CO2 rozpuszczony w piwie zmniejsza nieco gęstość. W dodatku jego bąbelki mogą zbierać się na aerometrze unosząc go do góry i fałszując wynik.