Guest franc Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Z czego na szybko zrobić siąteczkę na chmiel do chmielenia? Z czego macie zrobione, o ile nie sa kupne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Pończocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Mówisz serio ? To tworzywo sztuczne nie będzie jakiegoś niemiłego smaku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 (edited) Serio Wygotuj przed użyciem Edited November 12, 2012 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareks Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 (edited) Ja używam pończochowych skarpetek w kolorze białym i wcześniej je wygotowuję kilkukrotnie zmieniając wodę. Utylizacja chmielu jest ciut gorsza i można dać go 5% więcej. Edited November 12, 2012 by mareks Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 (edited) chmieliłem w woreczku muślinowym , teraz rzucam granulat do gara i różnica to raczej 10% in plus goryczki w piwie , Edited November 12, 2012 by pepe11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 To tworzywo sztuczne nie będzie jakiegoś niemiłego smaku ? O ile pończocha będzie nieużywana.... :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Jedź na luz.Syp prosto do gara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Możesz też użyć tetrówki, ale najlepiej będzie sypnąć luzem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 (edited) Odświeżę temat, byłem dzisiaj w Biedronce i natrafiłem na takie siateczki nylonowe: Oczka mają bardzo drobne, jedną poddałem próbie i gotowałem przez około godzinę. Nic się z nią nie stało. Czy jest sens chmielić na zimno w takiej siatce, zważywszy, iż cena bardzo przystępna. Ewentualnie na gorąco? Na allegro chodzą po około 12 zł szt., te są pakowane po 2. Edited July 15, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 od bidy wystarczy, ale oczka mogły by byc drobniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 37 minut temu, anteks napisał: oczka mogły by byc drobniejsze one naprawdę są drobne, pomiędzy nimi jeszcze przebiegają cieniutkie niteczki, których na zdjęciach nie widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 8 minut temu, smola napisał: one naprawdę są drobne, pomiędzy nimi jeszcze przebiegają cieniutkie niteczki, których na zdjęciach nie widać. Drobne, czyli 300 mikronów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 ? tego nie zmierzę, ale przeprowadzę jakąś próbę na drobno mielonej herbacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 A nie możesz chmielić bez siatki a potem przefiltrować piwo przez oplot? J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 (edited) Mogę, po prostu szukam sposobu, by jak najbardziej ograniczyć pozostałość chmielin w piwie. A co z chmieleniem na zimno? Oplot już by musiał chyba być na cichej w fermentorze. Edited July 15, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: A nie możesz chmielić bez siatki a potem przefiltrować piwo przez oplot? J. Filtracja chmielu przez oplot nie daje zbyt dobrych efektów (chyba, że mówimy o szyszkach, a nie granulacie). Sporo drobin przedostaje się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 U mnie działa Przedostaje się tylko najdrobniejszy pył, który nie wiem co miałoby odfiltrować... J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts