Jump to content

Starter - po tygodniu w lodówce

Jurek

Recommended Posts

Tydzień temu miałem zrobić piwo na drożdżach Wyeast 2124 Bohemian Lager . Saszetka napuchła po 6 dniach (dosyć stara była), zrobiłem z tego starter na suchym ekstrakcie. Niestety, miałem pilny wyjazd i z warzenia nici. Włożyłem starter do lodówki. Czy po tygodniu nadaje się on do użycia, czy tez do zlewu?

• 2 weeks later...

Potwierdzam - sprawdziłem osobiście

Zrobiłem kiedyś eksperyment. Z jednej torebki płynnych drożdży lagerowych zrobiłem 2 startery. Jeden z nich poleciał do piwka - zebrałem po nim gęstwę 2 razy. Drugi starter stał w lodówce prawie 2 miesiące. Ku mojemu zdumieniu nic mu się nie stało - żadnych zapachów, dziwnej piany, itp. Może miałem szczęście, ale wniosek jest taki, że można zaryzykować z trzymaniem startera 2 miesiące. Nie robiłem tego więcej ze względu na kryzys miejsca w lodówce (starter, gęstwa, brzeczka do refermentacji i butelki z lodem do chłodzenia fermentorów). Wydaje mi się jednak że jest to bezpieczniejsze niż zbieranie gęstwy np 5 czy 6 razy. Z pojedynczego startera zrobiłem najwięcej 4 piwa : starter + 3 gęstwy, na więcej się nie odważyłem. Z tego drugiego startera o ile pamiętam też zrobiłem 3 piwa - czyli w sumie 6, czyli tak jakby 5 zbiorów gęstwy - ale chyba bardziej czysto niż z jednego startera ?

Edited by pedro22