Jump to content

weizenbock smierdzi dorodzami po otwrciu piwa


Recommended Posts

WItam po od długiej przerwie zaczelismy warzyć i uwrzyliśmy wazienboka wegług recetury naszejgo kolegi Tomxa taki nik więc nie opisywaliśmy tego na forum i wszytsko było by fajnie gdyby po odwraciu piwa nieczuć było drozdzy jak sie to otworzy to czuc fetor drożdzy ja sie zagłbam w piwo i chiałbym wiedzieć skąd to sie wzieło czciłabym żeby ktos udzielił pre rad wciąż poczatkujacemu piwowarowi czekam na odpowiedzi pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

WItam po od długiej przerwie zaczelismy warzyć i uwrzyliśmy wazienboka wegług recetury naszejgo kolegi Tomxa taki nik więc nie opisywaliśmy tego na forum i wszytsko było by fajnie gdyby po odwraciu piwa nieczuć było drozdzy jak sie to otworzy to czuc fetor drożdzy ja sie zagłbam w piwo i chiałbym wiedzieć skąd to sie wzieło czciłabym żeby ktos udzielił pre rad wciąż poczatkujacemu piwowarowi czekam na odpowiedzi pozdrawiam :)

A jak smak?

Link to comment
Share on other sites

Jakis czas temu w sierpniu st anger stwierdził ze to piwo przeniczne i 2 tyg fermentacji bużliwej mu wystarczy bez cichej bo to mentne nie jest a co ciekawe wogóle sie nie nagazywało jak butlkowalismy dlaismy miarke na 0.5 na duza butelke piwo jest pijane tylko że sie nie nagazaowało i tymi drożdzami bardzo czuć i nawet w smkau są

Link to comment
Share on other sites

Jakis czas temu w sierpniu st anger stwierdził ze to piwo przeniczne i 2 tyg fermentacji bużliwej mu wystarczy bez cichej bo to mentne nie jest a co ciekawe wogóle sie nie nagazywało jak butlkowalismy dlaismy miarke na 0.5 na duza butelke piwo jest pijane tylko że sie nie nagazaowało i tymi drożdzami bardzo czuć i nawet w smkau są

 

Jakiś czas temu w sierpniu "st anger" stwierdził ze to piwo pszeniczne i 2 tyg fermentacji burzliwej mu wystarczy bez cichej bo to mętne nie jest a co ciekawe w ogóle się nie nagazowało jak butelkowaliśmy daliśmy miarkę na 0.5 na dużą butelkę piwo jest pijane tylko że się nie nagazowało i tymi drożdżami bardzo czuć i nawet w smaku są.

 

Próbowałem to przetłumaczyć. Ale nawet po poprawie błędów nic z tego nie wiem. :smilies:

Link to comment
Share on other sites

zrorobiliśmy to według tego przepisu Zasyp:

Pszeniczny jasny 2,78 kg

Monachijski 2,6 kg

Carawheat 0,2 kg

Caramunich III 0,2 kg

Karmelowy Ciemny 0,2 kg

Zakwaszający 40g

44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała)

44°C - wszystko, dalsze 10'

63°C - 40'

* Dekokt ~5 litrów gęstego:

-72°C - 25'

-100°C - 15' i połączone z zacierem głównym

68°C - sam zacier główny przez 15'

72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30'

Drożdze

Drożdże Safbrew WB-06 suche

 

daliśmy na 2 tyg fermatacji bużliwej bo kolega stwierdził ze cichej nie trzeba potem rozlew syztko pieknie ładnie dliśmy na butelke 0.5 mirake cukru do tego przeznaczna i zabutelkowaliśmy po 1 sprawdzaliśmy jak piwo sie zachowuje i niebyło nagazowane i było czuć fator drodzy choć dało sie to pić czekaliśmy nadal cierpliwie . dzis jak otworzymy butelke to nadal jest fetor drodzy lka kwskowość bez piany i chiał bym wiedzieć jakie błedy połeniliśmy i wytyczne na przyszłość bo jest młodym piwowarem domowym

Link to comment
Share on other sites

Dajcie to hyde parku bo tam to się nadaje!

 

No smak i zapach drożdży to normalne w takich piwach! A może to nie jest fetor drożdży tylko normalny zapach pszenicznego banany? Jeżeli już szukać błędu to może temperatura fermentacji lub jakaś infekcja drobna...

Link to comment
Share on other sites

Mam to samo tylko pszenica jest z puszki. Nie pomaga długie mrożenie i zabicie drożdży w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperaturę podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam poza tym posmak winny maślany. Warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza.

Edited by gonzios
Link to comment
Share on other sites

.

mam to samo tylko przenica jest z puszki. Nie pomaga dlugie mrozenie i zabicie drozdrzy w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperature podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam pozatym posmak winnyi maslany. warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza.

 

następny kwiatek w pisowni po "polskiemu".

Wiecie do czego służy klawisz ALT.

Link to comment
Share on other sites

mam to samo tylko przenica jest z puszki. Nie pomaga dlugie mrozenie i zabicie drozdrzy w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperature podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam pozatym posmak winnyi maslany. warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza.

 

I widzę, że masz tak samo z ortografią (PSZENICA) i Polskimi znakami. Piszcie zrozumiale swoje wypowiedzi!

Powtórzę to raczej normalny smak przy pszenicznym....

Link to comment
Share on other sites

Ludzie, zlitujcie się, przecież tu jest wbudowany słownik, jeśli podkreśli wyraz na czerwono to w większości przypadków jest błąd w wyrazie. To, że piszącemu nie chce się sprawdzić co napisał źle, świadczy o lenistwie i braku szacunku do interlokutorów.

Edited by Magneto
Link to comment
Share on other sites

Ludzie, zlitujcie się, przecież tu jest wbudowany słownik, jeśli podkreśli wyraz na czerwono to w większości przypadków jest błąd w wyrazie. To, że piszącemu nie chce się sprawdzić co napisał źle świadczy o lenistwie i braku szacunku do interlokutorów.

a cos na temat?

Link to comment
Share on other sites

a ja bym stawiał że kolega może być niedosłyszący ,nie robię sobie jaj,moja żona pracowała z takimi i nie raz czytałem taki teks t jak z translatora ,może lepiej darować sobie docinki bo nigdy nie wiadomo

Link to comment
Share on other sites

Byłoby na temat, gdyby problem był zrozumiale opisany, np. co oznacza "fetor drożdży"? Jak dla mnie drożdże mają przyjemny zapach a pszeniczne z ich bananami i goździkami stanowią wręcz pożądany dodatek w gotowym piwie. Może fetor ma inne źródło np. infekcja? Ale tutaj przydałoby się trochę więcej opisu tego zapachu.

Edited by Magneto
Link to comment
Share on other sites

jestem dyslektykiem i robie błedy przepraszam za błedy i za chotyczne pisanie postram nie robić błedów i nie pisać chotycznie chciałem się dowiedzieć co sie takiego stało że po fermatacji bużliwej i zabutalkowaniu z dotakiem cukru nie wyttworzył sie dwutlenek węgla i czuć jak sie otworzy bardzo duży zapach drożdzy ze jakos cudem daje się wypić jest bardzo ostre pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dysleksja czy nie, to nie przeszkadza żeby tekst po napisaniu wrzucić do jakiegoś programu, który sam poprawia błędy. Nie licz na sensowną pomoc, bo Twoich wypowiedzi zwyczajnie zrozumieć się nie da.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

jestem dyslektykiem i robie błedy przepraszam za błedy i za chotyczne pisanie postram nie robić błedów i nie pisać chotycznie chciałem się dowiedzieć co sie takiego stało że po fermatacji bużliwej i zabutalkowaniu z dotakiem cukru nie wyttworzył sie dwutlenek węgla i czuć jak sie otworzy bardzo duży zapach drożdzy ze jakos cudem daje się wypić jest bardzo ostre pozdrawiam

A miałeś do czynienia kiedyś z piwami pszenicznymi? Choćby sklepowymi (mam na myśli zapach drożdży, o którym piszesz), może Tobie po prostu nie smakują pszeniczniaki? W ilu butelkach stwierdziliście brak gazu i piany, we wszystkich? Masz w dorobku już 14 warek, więc podejrzewam, że kapslowanie masz opanowane.

Link to comment
Share on other sites

miałem doczynienia z piwami sklepowymi Przenicznymi i 4 razy warzyliśmy przeniczne domowe wtym raz podobnego wazenboka na drożdza WLP300 a w sierpniu warzyliśmy na drożdzach Safbrew WB-06 (suche) wszystko było wporządku aż do 1 butelki myśleliśmy że to minie i się ułoży lecz po otwrarciu paru butelek nie ustąpiło to i niebyło gazu nadal a w butelkach było czuć zapach drożdzy bardzo intensywny gryzący . ten zapach sprawiał dyskofort w degustacji piwa

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.