Krzyko Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 W sobotę nastawiłem Real Ale + jasny Bruntal i zadałem S-04, które ostro wzięły się do pracy jeszcze tego samego dnia (po ok. 7 godz.). Zachowywały się bardzo burzliwie, aż temp. brzeczki podskoczyła o 30C. Niestety ich harce skończyły się już we wtorek, czyli po niecałych trzech dobach. Od tej pory w fermentorze panuje grobowa cisza. Jakie są wasze doświadczenia z tymi drożdżami? One tak zawsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Nie ma w tym nic specjalnie dziwnego. Z mojego doświadczenia główna część fermentacji jest z reguły zakończona właśnie po 3-4 dniach. Teoria mówi, że fermentacja jest intensywniejsza na początku i maleje w czasie, ale jeszcze coś tam moze dofermentowywać, więc zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonio Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 to sa piorunsko szybkie drozdze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Ok, uspokoiliście mnie. Dzięki. Nie stosuję cichej, więc myślę, że piwko może sobie postać do dwóch tygodni. Blg chcę sprawdzić nie wcześniej niż po 10 dniach. Mam nadzieję, że nie będzie to za długo...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonio Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 (edited) (...) zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia. A po tygodniu zlej na cichą i niech jeszcze trochę postoi i wtedy będzie git. Edit: Pisaliśmy równocześnie i po wysłaniu posta dopiero zauważylem, że cichej nie stosujesz. Edited November 16, 2012 by Filip Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 tu masz wszystko o S-04 http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts