Jump to content

[piwolog] Najlepszy porter na świecie


Pierre Celis

Recommended Posts

dsc_9805.jpg?w=640&h=820

Przedwczoraj ogłoszono wyniki jednego z największych konkursów piw przemysłowych na świecie – European Beer Star. Wbrew nazwie konkurs ma zasięg światowy. Startowały w nim takie piwne potęgi jak Niemcy, Belgia Czechy czy USA, ale także Japonia, Kolumbia, Brazylia czy egzotyczna Namibia. W tym roku wystartował też jeden browar z Polski. I to jak wystartował!

Ostatnio ubolewano, że tak mało polskich browarów próbuje swoich sił w konkursach, a przecież są na naszym rynku piwa, którymi śmiało można się chwalić. To chyba zmobilizowało Browar Kormoran, który do konkursu wystawił dwa swoje flagowe produkty. I trafił w dziesiątkę, zdobywając dwa medale. Piwo Orkiszowe z Miodem zdobyło brąz w kategorii Specialty Honey Beer (piwo specjalne miodowe), a Porter Warmiński uznano za najlepszego przedstawiciela porterów bałtyckich. I w sumie nie ma się co dziwić, bo każdy wytrawny piwosz wie, że co jak co, ale z naszych porterów można być naprawdę dumnym. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu niemal całkowicie znikły z rynku. Tymczasem dzisiaj mamy około dziesięciu przedstawicieli tego stylu i mam nadzieję, że na tym nie koniec.

Z tej właśnie okazji udałem się do sklepu celem zakupu obu medalowych piw. Wróciłem właśnie zmarznięty do domu, więc z tym większą przyjemnością przystępuję do weryfikacji złotego medalisty European Beer Star, czyli najlepszego na świecie porteru bałtyckiego.

Porter WarmińskiPorter Bałtycki
Ekstrakt 21%, alkohol 9%

Wygląd: czarne, nieprzejrzyste. Piana jasnobrazowa o zmiennej fakturze poczatkowo obfita, ale szybko redukuje sie do obraczki

Aromat: kawa, przypalony karmel, wanilia i słód. Po ogrzaniu pojawia się symboliczna owocowa nuta w postaci suszonych śliwek.

Wysycenie: umiarkowane w kierunku niskiego, idealne.

Smak: słodkawy, ale nie zatykający. Połączenie gorzkiej i słodkiej czekolady, przypalonego słodu oraz orzechów. Czuć rozgrzewającą moc alkoholu, ale jest on znakomicie wkomponowany w całość i ani trochę się nie narzuca. Goryczka głównie od słodów palonych i alkoholu, średnio intensywna, krótka, przyjemna.

Odczucie w ustach: tęgie, treściwe, lepkie, rozgrzewające. Dobrze dobrana goryczka i odpowiednie nasycenie dwutlenkiem węgla sprawiają, że mimo wysokiej mocy i gęstości pijalność jest znakomita.

Wrażenie ogólne: Idealnie zbalansowany porter o świetnym i przede wszystkim czystym aromacie. Bardzo stylowy i naprawdę smakowity. Czapki z głów. Nagroda na European Beer Star jak najbardziej zasłużona.

Ocena: 9/10


1464 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.