Pogodny Gumiś Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Potrzebuję receptury na jakiegoś dobrego dry stout-a najlepiej coś podobnego do Guinness Draught. Potrzebna mi ile składników jakie przerwy. Mam plan uwarzenia 2x 20 litrów. Liczę na pomoc z waszej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Dobry wieczór Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Skorzystaj z wiki: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Nie ma za co pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
boogies Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 (edited) Sprawdzony, 12°Blg, 24-25 L : -Słód jasny pilzneński 4 kg -Słód Carafa® I 0,2 kg -Słód monachijski TYP I 0,2 kg -Jęczmień palony 0,3 kg -Płatki jęczmienne 0,4 kg -Marynka 45g -Lubelski 30g -Safale S-04 -65°- 40 min -72°- 60 min Gotowanie 2 godz. Nasycenie 2,2 v/v Wszystkie słody, łącznie z palonym od początku (dla mniejszej paloności możesz go wsypać 15 min przed końcem). Edited November 19, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Receptura minimalna na 20-23L Stouta 12°Blg 4kg słodu pale (ewentualnie zamienić 1kg słodu na płatki jęczmienne) 0.5kg jęczmienia palonego zacieranie 66°C przez godzinę. Chmielenie Marynka 40g na 60 minut. Drożdże S04 lub Danstar Nottingham Link to comment Share on other sites More sharing options...
drozd Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Ja też się przymierzam do uwarzenia stouta, te płatki jęczmienne to się wrzuca razem ze słodami normalnie do garnka, tak? Rozumiem tez że mogą to być zwykłe płatki ze sklepu spożywczego Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Jak nie są błyskawiczne, to lepiej skleikować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now