Jump to content

Dry Stout- potrzebna receptura


Pogodny Gumiś

Recommended Posts

Sprawdzony, 12°Blg, 24-25 L :

-Słód jasny pilzneński 4 kg

-Słód Carafa® I 0,2 kg

-Słód monachijski TYP I 0,2 kg

-Jęczmień palony 0,3 kg

-Płatki jęczmienne 0,4 kg

-Marynka 45g

-Lubelski 30g

-Safale S-04

-65°- 40 min

-72°- 60 min

Gotowanie 2 godz.

Nasycenie 2,2 v/v

Wszystkie słody, łącznie z palonym od początku (dla mniejszej paloności możesz go wsypać 15 min przed końcem).

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Receptura minimalna na 20-23L Stouta 12°Blg

 

4kg słodu pale (ewentualnie zamienić 1kg słodu na płatki jęczmienne)

0.5kg jęczmienia palonego

 

zacieranie 66°C przez godzinę.

 

Chmielenie

Marynka 40g na 60 minut.

 

Drożdże S04 lub Danstar Nottingham

Link to comment
Share on other sites

Ja też się przymierzam do uwarzenia stouta, te płatki jęczmienne to się wrzuca razem ze słodami normalnie do garnka, tak? Rozumiem tez że mogą to być zwykłe płatki ze sklepu spożywczego :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.