Jump to content

Filtracja siadła


TOM_TOM

Recommended Posts

Chciałem uwarzyć Porter 24blg, 20l.

OK. 11,5kg słodu, filtracja za pomocą węża z oplotu. Niestety Po ok. 3-4 litrach filtracja ustała. Wyglądało mi to jakby słód zatkał dostęp do węża.

W czym problem? Za drobno ześrutowałem słód?

Jak temu zaradzić?

Link to comment
Share on other sites

Duży ciężar młóta, duży nacisk na wąż. Na przyszłość można spróbować zrobić filtrator z rurek miedzianych, a na razie to chyba tylko zamieszać i od początku zacząć. Możesz ten postawić kadź filtracyjną wyżej i dać dłuższy wężyk, dolać trochę gorącej wody.

Link to comment
Share on other sites

Możesz też ewentualnie podzielić zacier na dwie części i wysłodzić każdą oddzielnie. Może wtedy gdy będzie mniejszy ciężar młóta filtracja pójdzie łatwiej.

Link to comment
Share on other sites

W czym filtrujesz? Jeśli w standardowym fermentorze 33l, to 11,5kg słodu to będzie zapełniony prawie do pełna. Drobne ześrutowanie i duża wysokość warstwy filtracyjnej spowodowało pewnie podciśnienie w młócie. Czy ciężar powoduje zgniecenie wężyka to nie wiem.

Sposobów radzenia sobie z utkaną filtracją jest kilka od nacinania młóta, dziurkowania, podgrzewania całości, mieszania i ponownego czekania na ułożenie warstwy, po przebudowę kadzi filtracyjnej, dodanie drugiego oplotu, wymianę oplotu na rurki miedziane, czy rozdział na filtracji na 2 razy.

Edited by korko_czong
Link to comment
Share on other sites

mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... piwo z zestawu BA

filtrowałem przez płótno, także z problemami

 

stout wyszedł mocno wytrawny i piana szybko znika, ale w mózg trzepie ;)

w miarę dojrzewania w butelkach zyskuje na smaku, ale zadowolony z niego nie jestem

Link to comment
Share on other sites

mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana....

Przyczyną są platki, a dokładnie ta breja, która się robi podczas zacierania. No i oczywiście w płatkach nie ma łuski. Można sobie pomóc, dodając coś, co wspomoże filtrację takiego stouta, np. łuskę gryki. Jeszcze gorzej jest z witem, bo płatków tam jeszcze więcej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.