TOM_TOM Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Chciałem uwarzyć Porter 24blg, 20l. OK. 11,5kg słodu, filtracja za pomocą węża z oplotu. Niestety Po ok. 3-4 litrach filtracja ustała. Wyglądało mi to jakby słód zatkał dostęp do węża. W czym problem? Za drobno ześrutowałem słód? Jak temu zaradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Duży ciężar młóta, duży nacisk na wąż. Na przyszłość można spróbować zrobić filtrator z rurek miedzianych, a na razie to chyba tylko zamieszać i od początku zacząć. Możesz ten postawić kadź filtracyjną wyżej i dać dłuższy wężyk, dolać trochę gorącej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOM_TOM Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Niestety zamieszanie pomaga tylko na chwilę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Spróbuj ponieść temperaturę przez dolanie trochę gorącej wody, spróbuj też dmuchnąć w ten wąż (jak przestanie lecieć). Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Możesz też ewentualnie podzielić zacier na dwie części i wysłodzić każdą oddzielnie. Może wtedy gdy będzie mniejszy ciężar młóta filtracja pójdzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Daj zacier do gara, podgrzej i zacznij od nowa. Dolej wody, która była przeznaczona do wysładzania. Oczywiście to co przefiltrowane już zostaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 (edited) W czym filtrujesz? Jeśli w standardowym fermentorze 33l, to 11,5kg słodu to będzie zapełniony prawie do pełna. Drobne ześrutowanie i duża wysokość warstwy filtracyjnej spowodowało pewnie podciśnienie w młócie. Czy ciężar powoduje zgniecenie wężyka to nie wiem. Sposobów radzenia sobie z utkaną filtracją jest kilka od nacinania młóta, dziurkowania, podgrzewania całości, mieszania i ponownego czekania na ułożenie warstwy, po przebudowę kadzi filtracyjnej, dodanie drugiego oplotu, wymianę oplotu na rurki miedziane, czy rozdział na filtracji na 2 razy. Edited November 19, 2012 by korko_czong Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... piwo z zestawu BA filtrowałem przez płótno, także z problemami stout wyszedł mocno wytrawny i piana szybko znika, ale w mózg trzepie w miarę dojrzewania w butelkach zyskuje na smaku, ale zadowolony z niego nie jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... Przyczyną są platki, a dokładnie ta breja, która się robi podczas zacierania. No i oczywiście w płatkach nie ma łuski. Można sobie pomóc, dodając coś, co wspomoże filtrację takiego stouta, np. łuskę gryki. Jeszcze gorzej jest z witem, bo płatków tam jeszcze więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now