Jump to content

[Lepsze piwo] IV SZKOLENIE PRZYSZŁYCH JURORÓW PIWNYCH ZA NAMI


Pierre Celis

Recommended Posts

Zakończyła się IV edycja kursu szkoleniowego na sędziów konkursów piw domowych. Został już jedynie egzamin. Na brak wrażeń kursanci z całej Polski, a nawet ze Słowacji narzekać nie mogli. Wykłady teoretyczne przeplatane były ćwiczeniami praktycznymi. Praca domowa została zadana, teraz pozostał już tylko egzamin.

 

kurs+2012ab.jpg

Wstępny test na daltonizm smakowy zdali wszyscy. W zamyśle ma on jeszcze przed szkoleniem wykluczyć potencjalnych daltonistów smakowych, ale jak zwykle test zaliczyli wszyscy. Tym razem laboratorium wydziału przygotowało dodatkowo ciekawą zabawę: każdy otrzymał pojemniki z watą nasączoną różnymi aromatami owocowymi, przyprawowymi, ziołowymi itp. Należało je właściwie zidentyfikować. Niby na co dzień obcujemy z wieloma aromatami, ale jak przychodzi do określenia ich w ciemno, to nagle zaczynamy się wahać. Ale to była tylko zabawa na rozgrzewkę.

 

 

kurs+20123b.jpg

Na początku kursanci zapoznali się z ogólnymi pojęciami z dziedziny sensoryki i organoleptyki i teoretycznie wprowadzeni zostali w świat doznań aromatyczno-smakowych. Kolejnym wykładem była prezentacja technik sensorycznych dotyczących piwa, jak również teoretyczne uwrażliwienie ich na parametry piwa, które podlegają sensorycznej ocenie. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z charakterystyką aromatów i smaków, poznali diagram kołowy i terminologię cech smakowo-zapachowych piwa.

 

 

kurs+20122b.jpg

Pierwszy dzień kursu zakończyły ćwiczenia praktyczne. Przyszli sędziowie przez 3 godziny mogli organoleptycznie zgłębić blisko 20 podstawowych aromatów i smaków obecnych w piwie - zarówno tym dobrym, jak i wadliwym. Na początek było prościej, gdyż smaki i aromaty zaprezentowane zostały jedynie w roztworach wodnych. Dzień drugi rozpoczął się od wykładu na temat surowców i składników piwa, które wpływają na podział typologiczny, na piwną różnorodność. Kursanci zapoznali się również z problematyką organizacji konkursów piw domowych i zasadami ich rzetelnego przebiegu. Następnie ponownie przystąpili do ćwiczenia pamięci sensorycznej. Tym razem smaki i aromaty pojawiły się w piwie. Była to więc sytuacja bardzo zbliżona do tej podczas konkursu, kiedy degustując piwo trzeba scharakteryzować i ocenić jego parametry.

 

 

kurs+20121bb.jpg

Na zakończenie kursu odbyły się ćwiczenia z arkuszem ocen. Piwo domowe prezesa PSPD zostało poddane ocenie, a spostrzeżenia przelane na arkusz ocen. Jako pracę domową każdy z kursantów otrzymał Koźlaka z Browaru Fortuna i zadanie wykonania profesjonalnej oceny piwa z użyciem arkusza ocen. Wszystkim kursantom życzę powodzenia na egzaminie, który będzie miał dwie fazy: sędziowską ocenę piwa, recepcję aromatów i smaków w spreparowanym piwie oraz test pisemny z wiedzy teoretycznej.

 

Szkolenie przeprowadzili:

Dr Eliza Kostyra – kierownik pracowni sensorycznej, SGGW

Dr Andrzej Sadownik – prezes PSPD, SGGW

Rafał Kowalczyk – PSPD

Dorota Dobrzyńska – kierownik laboratorium browaru Warka

Mirosława Dąbrowska – laborant prowadzący browaru Warka

Krzysztof Lechowski – Komisja sędziowska PSPD

4276249601649220395-7665617147531551521?

 

Czytaj całość na blogu autora

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.