wyvern Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Zabieramy się zaraz za świąteczne, piwo ma być mocne i słodkie. Miód ma być do podbicia ekstraktu, żeby alkohol był. Zacieranie zrobimy na słodko. Pytanie - kiedy dać ten miód? Ze słodami, do gotowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepo Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 ja bym dodał na ostatnie 15-20 minut gotowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
viki Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 ja dawałem na 10 minut przed końcem chmielenia zawsze to zabezpieczy Cię przed zakażeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Miód ze słodem, ale przed chmieleniem, ewentualnie pomiędzy chmieleniem na goryczkę, a na aromat. Jaki zamierzasz dać miód? Polecam wielokwiat w ilości 900-1200g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 Mam 900g wielokwiata, chcę uzupełnić do 1kg lipowym. I skłaniałbym się do dodania go po filtracji, i tak nie wiem, czy mi oplot da radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Lipowy bardzo dobrze fermentuje, ale niestety pozostawia mało aromatu, wielokwiat jednak daje aromat i smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 Zobaczymy, czy będzie się czuć ten miód. W planie jest 5,8 kg słodu + przyprawy i ten 1 kg miodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Im krócej będzie to gotowane z miodem tym więcej aromatu zostanie. Więc raczej nie dodawał bym go razem ze słodem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 Brzeczka się chmieli, a miód jest alej w słoiku. Chyba dam go na 10-15 minut razem z aromatycznym i przyprawami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Tu jest kwestia czy idziemy w alkohol czy w aromat właśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiloh Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Ja dawałem gryczany na etapie chłodzenia. Obecnie, piwo w butelkach, ale po fermentacji przed butelkowaniem aromatu nie wyczuwałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 Tu jest kwestia czy idziemy w alkohol czy w aromat właśnie Raczej alkohol, ale uznaliśmy, że miód będzie lepszy od cukru, bo może jakiś aromat się zachowa. Dałem 1 kg miodu na ostatnie 10 minut, z tym, że nie chłodzimy. Nie wiem, tylko czy mi drożdże to ruszą, mam 22 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Ruszą. A zachowanie aromatu zależy od miodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 I jak, ruszyły? Na jakich robisz to piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 S-04, używane już były. Bardzo ładnie pracują Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now