Jump to content

Kapslownica Grifo HD pewien problem po kapslowaniu

mati87

Recommended Posts

Witam,

po ostatniej warce zastanawia mnie fakt niedogazowania piwa w części butelek jakie zakapslowałem tą kapslownicą. Obawy moje są podyktowane tym iż po zakapslowaniu butelki muszę ją trochę poodginać na boki żeby ją wyciągnąć, i zastanawiam się czy przypadkiem nie otwieram lekko jej wtedy. Co sądzicie? Może wymienić tą końcówkę?

ps. Kolega mi radził wcześniej żeby olejem troche nasmarować, a druga rzecz teraz mi się przypomniała że zakapslowany cydr tą kapslownicą wyszedł ok

Edited by mati87

Wydawało mi się że problem z refermentacją powinien dotyczyć wszystkich butelek. :(

Nie koniecznie. Możesz mieć nieównomiernie dodany surowiec do refermentacji, albo w niektórych butelkach było mniej komórek drożdżowych (klarowniejsze piwo) i te potrzebują więcej czasu na nagazowanie się.

Zrobiłem proporcję ilości cukru do objętości z przepisu Brata tego samego piwa, zapewne błąd bo nie robiłem tego na zasadzie blg

Raczej dobrze, ale jak go dodałeś? I ile dokładnie dałeś tego cukru na ile piwa?

Edited by olo333

Oczywiście nie gorący ;)

To akurat nie jest takie oczywiste - nie ma większego znaczenia czy gorący, czy nie. Oprócz tego co zapytał WiHuRa powiedz jeszcze ile czasu minęło od butelkowania i w jakiej temperaturze stoją.

ok Piwo stało ponad 5 tyg w butelkach, temperatura pokojowa bo to w sumie lato było. Co śmieszniejsze butelki które były wcześniej otwierane były bardziej nagazowane. Przepraszam że wyszło to w kilku postach i musicie wyciągać informację ;)

Wniosek jest prosty, syrop był zbyt gęsty (205g cukru na ~450ml wody to sporo) i mimo mieszania nie rozpuścił się dobrze z piwem.

i pewnie dlatego pierwsze butelki miały cukru więcej bo opadł na dno szybciej, co prawda mieszałem całym płynem ale zawsze tak też mogło być