Jump to content

Laktoza i pomiar blg


Recommended Posts

Cześć.

 

Przymierzam się do uwarzenia Milk Stout ale zastanawiam mnie pomiar Blg po chmieleniu i dodaniu laktozy. Czy przy 20l litrach chłodzonej brzeczki z dodaną laktozą w ilości 500g bardzo wzrośnie Blg?

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze:

http://www.wiki.piwo.org/Laktoza

Po drugie:

http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/page__hl__laktoza

http://www.piwo.org/topic/6273-milk-stout-pytanie/page__hl__laktoza#entry137456

Po trzecie:

Ostatnio jak sprawdzałem Pan Wyszukiwarka nie ugryzł mnie, ale chyba niektórych bije i gryzie regularnie

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak :P Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg.

 

:) mam to samo. Właśnie mam na burzliwej sweet stouta miało wyjść 14Blg a miałem coś koło 17. Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wysładzaniem. Dolałem trochę wody żeby wyszło 15 i zobaczymy co wyjdzie.

 

 

Link to comment
Share on other sites

U mnie za to sporo podbiło ekstrakt! Przed gotowaniem miałem 24L 13Blg, a po gotowaniu i dodaniu 750g laktozy zostało 20L 18,5Blg. W rezultacie rozcieńczyłem do 22,5L 16,5Blg. Po 7 dniach test FFT pokazał 7,5Blg.Po 10dniach zlałem na cichą i mam nadzieję, że te 7-7,5Blg nie oznacza granatów w przyszłości.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

 

Może się źle wypowiedziałem więc doprecyzuję.

Nie stosowałem cichej, cała fermentacja odbywała się w jednym wiadrze przez 3 tygodnie, później dekantacja do wiadra z kranem i rozlew.

Edited by chomiczon
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.