chomiczon Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Cześć. Przymierzam się do uwarzenia Milk Stout ale zastanawiam mnie pomiar Blg po chmieleniu i dodaniu laktozy. Czy przy 20l litrach chłodzonej brzeczki z dodaną laktozą w ilości 500g bardzo wzrośnie Blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Po pierwsze: http://www.wiki.piwo.org/Laktoza Po drugie: http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/page__hl__laktoza http://www.piwo.org/topic/6273-milk-stout-pytanie/page__hl__laktoza#entry137456 Po trzecie: Ostatnio jak sprawdzałem Pan Wyszukiwarka nie ugryzł mnie, ale chyba niektórych bije i gryzie regularnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted November 29, 2012 Author Share Posted November 29, 2012 OK, biczuję się za lenistwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 (edited) Do biczowania proponuje użyć brzozowej witki, przypada przy okazji gdy rurka nie bulka Edited November 29, 2012 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted November 29, 2012 Author Share Posted November 29, 2012 Problem w tym, że u mnie bulka i nie miałem powodów do biczowania. Teraz mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Jezuuuusie dobrze że skorzystałem z wyszukiwarki też chodziło mi po głowie to pytanie. Zwłaszcza blg po zakończeniu fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
karawela Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 (edited) A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg. Edited January 9, 2013 by karawela Link to comment Share on other sites More sharing options...
5k18a Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg. mam to samo. Właśnie mam na burzliwej sweet stouta miało wyjść 14Blg a miałem coś koło 17. Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wysładzaniem. Dolałem trochę wody żeby wyszło 15 i zobaczymy co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 dobrze zrozumiałem, że dolałeś podczas burzliwej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
5k18a Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 (edited) Nie na burzliwej tylko po wysładzaniu Edited January 9, 2013 by 5k18a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 (edited) U mnie za to sporo podbiło ekstrakt! Przed gotowaniem miałem 24L 13Blg, a po gotowaniu i dodaniu 750g laktozy zostało 20L 18,5Blg. W rezultacie rozcieńczyłem do 22,5L 16,5Blg. Po 7 dniach test FFT pokazał 7,5Blg.Po 10dniach zlałem na cichą i mam nadzieję, że te 7-7,5Blg nie oznacza granatów w przyszłości. Edited January 17, 2013 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted January 9, 2013 Author Share Posted January 9, 2013 Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
5k18a Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted January 10, 2013 Author Share Posted January 10, 2013 (edited) Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C. Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej. Może się źle wypowiedziałem więc doprecyzuję. Nie stosowałem cichej, cała fermentacja odbywała się w jednym wiadrze przez 3 tygodnie, później dekantacja do wiadra z kranem i rozlew. Edited January 10, 2013 by chomiczon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts