dabeer Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Przeglądałem ostatnio popularną w Polsce książkę Richarda Lehrl'a "Domowe warzenie piwa" (wydanie I z 2010 roku). Już na drugiej stronie (nie licząc spisu treści) autor przedstawia poszczególne etapy warzenia piwa (jak w załączniku). No i bzdury z tego wychodzą (proszę zwrócić uwagę na drugą linijkę schematu). W oryginale też są takie kwiatki czy to kwestia polskiego tłumaczenia/korekty/redakcji merytorycznej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareks Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Przeglądałem ostatnio popularną w Polsce książkę Richarda Lehrl'a "Domowe warzenie piwa" (wydanie I z 2010 roku). Już na drugiej stronie (nie licząc spisu treści) autor przedstawia poszczególne etapy warzenia piwa (jak w załączniku). No i bzdury z tego wychodzą (proszę zwrócić uwagę na drugą linijkę schematu). W oryginale też są takie kwiatki czy to kwestia polskiego tłumaczenia/korekty/redakcji merytorycznej? Błędów jest więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Gorzej jak ktoś tak faktycznie zrobi ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winger Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 To by tłumaczyło dlaczego proces wydawał mi się na początku trochę zawiły, bowiem moja praktyczna przygoda z piwowarstwem zaczęła się od wizyty w Castoramie wczesnym latem, kiedy żona zwróciła moją uwagę na tą książkę mówiąc, "może sobie kupisz, zawsze chciałeś własne piwo zrobić?". Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopusy Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 (edited) Błędy są, ale mimo wszystko przyjemnie wspominam książkę, znalazłem w niej schemat na chłodnicę przeciwprądową, której co prawda już nie używam, ale kto wie może jeszcze się przyda:) Edited November 29, 2012 by lopusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted November 30, 2012 Share Posted November 30, 2012 No i bzdury z tego wychodzą (proszę zwrócić uwagę na drugą linijkę schematu). Oj bzdury. Ktoś zamienił kolejność. Jest symetrycznie odbita względem filtrowania.Niestety od kilkunastu lat wydawnictwa tną koszty na korekcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rtyqwe Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Ha - właśnie dostałem "pod choinkę" od żony. Pewnie jak autor pisał to to było pomocne - obecnie większość informacji (i bez większości błędów) jest w internecie. Chciała dobrze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Warto kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Dla początkującego jak najbardziej warto Wszystko czytelnie opisane, przyjemnie się czyta. NiezHuty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Wydanie II z tego co wiem jest poprawione o parę błędów. NiezHuty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts