Jump to content

[piwolog] Masz problem? Idź do piwologa!

Pierre Celis

Recommended Posts

W trójmiejskim dodatku Gazety Wyborczej ukazał się artykuł pt. “Mamy dość piwa produkowanego przez wielkie koncerny. Małe browary rządzą.” traktujący o trendach w polskim piwowarstwie. Miałem okazję się wykazać i dorzucić kilka słów od siebie. Pomimo moderacji nie udało się uniknąć kilku bolesnych, kardynalnych błędów. Tak czy inaczej całość niesie jakieś przesłanie i mam nadzieję, że nawróci kilka zbłąkanych trójmiejskich owieczek na właściwą drogę.

Najbardziej podoba mi się mój nowy tytuł. Tak tak, zostałem ogłoszony PIWOLOGIEM i jestem z tego dumny. Nie ważne, że taka specjalność dotąd nie istniała, a geneza samego neologizmu była całkiem inna. Pierwotnie piwolog, to miał być taki luźny zlepek: piwo + blog czy też po informatycznemu piwo + log (dziennik). Sumarycznie brzmi rzeczywiście trochę jak profesja, jak bym był jakimś lekarzem specjalistą. Niech będzie i tak. Od dziś będę leczyć wasze dusze. Jeśli macie problem z piwem, śmiało walcie do PIWOLOGA.

Na koniec kilka wyjaśnień odnośnie samego artykułu. Najpopularniejszym stylem piwa w Polsce nie jest ani stout, ani pszeniczne. Dominuje oczywiście eurolager w różnych jego wydaniach (lekkich, mocnych, smakowych). Pszenic i stoutów mamy wprawdzie kilka(naście), ale są to ciągle piwa niszowe i niezbyt szeroko dostępne.

Drugie sprostowanie należy się wam odnośnie piwowarstwa w USA. Trendy rzeczywiście płyną stamtąd, ale … rewolucja za wielką wodą rozpoczęła się ponad 30 lat temu, a dominowały wówczas 3 wielkie koncerny, a nie 4-5 jak przekręcono w artykule.

No i na koniec – koncernowe szczyny nie są “mniej sfermentowane”, a raczej głębiej odfermentowane, przez co rzeczywiście mniej w nich smaku, a więcej alkoholu.

1584 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł